Za ulaganje u vodosnabdevanje potrebno oko 10 milijardi evra

Srbija

voda

U Beogradu je 16. decembra 2014. godine održan „Waterforum“ u organizaciji Kraljevine Holandije, Privredne Komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Danilo Golubović izjavio je da prosečni gubici vode u gradovima u Republici Srbiji iznose oko 32 odsto, kao i da je za investicije u oblast voda potrebno oko 10 milijardi evra. Prema njegovim rečima, ove investicije će morati da budu pokrivene uglavnom iz lokalnih i nacionalnih budžeta. Dodao je i da je vodosnabdevanjem obuhvaćeno oko 80 odsto stanovništva Republike Srbije, kao i da se u narednom periodu mora regulisati ova oblast u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

Potpredsednik Privredne komore Srbije gospodin Slobodan Samardžić istakao je značaj upravljanja vodama, i dodao da greške i propusti u ovoj oblasti imaju nesagledive posledice.

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji njegova ekselencija gospodin Loran Stokvis izjavio je da Holandija i Srbija imaju velike mogućčnosti kada je reč o saradnji u oblasti voda.

Sandra Jovićević

foto: dizajnzona.com