Za svaku prvorođenu bebu u Vojvodini sadi se po jedno drvo

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Opština Vrbas

U čast prvorođene bebe, Viktora Berte iz Srbobrana, u dvorištu Opšte bolnice Vrbas zasađeno je jedno drvo. Akciju pod nazivom „Za novi život“, pokrenuo je pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, zajedno sa svim opštim bolnicama u Vojvodini i lokalnim samoupravama gde se one nalaze. U njoj će svaka opšta bolnica dobiti po jedno drvo u čast prvorođene bebe u 2020. godini.

„Svi znamo da se Srbija suočava sa demografskim problemima, a globalno se naša planeta suočava sa velikim zagađenjima i klimatskim promenama. Želimo da nam se deca rađaju, da rastu i razvijaju poput drveta, koje jeste simbol života, i imamo i obavezu da generacijama koje dolaze sačuvamo zdravu životnu sredinu“, rekla je Snežana Knežević, zamenica pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana.

Opštinu Vrbas u akciji „Za novi život“ predstavljala je Sanja Žigić, koja je istakla da se lokalna samouprave rado pridružuje svim projektima koji imaju za cilj realizaciju pronatalitne politike. „Imamo naše lokalne akcije podrške natalitetu. Svaka novorođena beba u opštini dobija po 10.000 dinara, prvorođena na početku godine 80.000 dinara, a trudimo se da i kasnije mlade porodice imaju olakšice prilikom upisa dece u vrtiće i škole, plaćamo prevoz i smeštaj učenika, sve sa željom da pomognemo građanima“, rekla je Sanja Žigić.

Igor Škundrić iz JKP „Komunalac“, istakao je da je dolazak na svet novih beba najlepši poklon za sve roditelje, dok sadnja drveta treba da ukaže na vrednost novog života. „Naše preduzeće pomoći će rad Porodilišta OBV u skladu sa mogućnostima, jer želimo da ulažemo u akcije koje će mladim majkama pomoći da lakše podižu svoje potomstvo“, rekao je Škundrić. U akciji sadnje učestvovali su i deka i baka malog Viktora.

Istovremeno, u Porodilištu OBV majkama tri prvorođene bebe u opštini Vrbas uručeni su pokloni. Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ poklonilo je majkama vaučer za šestomesečno oslobađanje od svih nadoknada za komunalne usluge koje pruža JKP.

Foto: Opština Vrbas

„Ovo su najlepši trenuci koje Opšta bolnica ima u toku 365 dana rada, prilike kada darujemo porodilje i upućujemo želje da se što više deca rađa u našoj sredini“, rekao je Miodrag Šoškić, pomoćnik direktora za pravne, kadrovske, opšte i tehničke poslove. „Nastavljamo tradiciju koju smo započeli za treći rođendan ‘Komunalca’, a za ovu godinu, kada proslavljamo pet godina postojanja, planiramo donaciju za Odeljenje ginekologije, koju ćemo osmisliti zajedno sa OBV“, rekao je Siniša Adamović, direktor JKP „Komunalac“.

Jasmina Stanković, jedna od majki koje su dobile poklon, zahvalila se „Komunalcu“ na poklonima i Opštoj bolnici na tretmanu i pažnji za sve porodilje i bebe tokom boravka u ustanovi.

Izvor: Opština Vrbas