Za spas planete, i crkve postaju održive, štede energiju i koriste solarne panele

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Sparano + Mooney Architecture je jedan od vodećih projektnih biroa na zapadu Sjedinjenih Američkih Država sa dvadesetogodišnjim iskustvom na polju savremenih održivih arhitektonskih rešenja.

Za njihove usluge dizajniranja i planiranja zainteresovani su ljudi iz različitih sfera društva: od građana i privatnih lica do opština i institucija, a o šarolikosti liste klijenata Sparano + Mooney Architecture govori i činjenica da je jedan od njihovih poslednjih projekata crkva.

Foto: Sparano + Mooney Architecture

Objekat je smešten u Vest Vali Sitiju u saveznoj državi Juta u blizini rudnika bakra Bingham Canyon. S obzirom na to da on predstavlja najdublji površinski kop na svetu i glavnog „poslodavca“ oblasti, arhitekte su odlučile da kroz izbor materijala za religijsku konstrukciju prirede svojevrsni omaž radnicima rudnika. Uz očuvane delove prvobitne crkve svetog Josifa iz 1965. godine, kombinovali su elemente od čelika, bakra i ručno obrađenog drveta.

Foto: Sparano + Mooney Architecture

Vernici su za cenu od 3,9 miliona evra na raspolaganje dobili nesvakidašnji prostor za religijske obrede ukupne površine od oko 2 hiljade kvadratnih metara.

Arhitekte su posetiocima ove katoličke crkve obezbedile 800 mesta za sedenje u neposrednoj udaljenosti oltara kako bi obredi bili što intimniji. Ovo su postigli konstruisanjem građevine kružnog oblika sa debelim betonskim zidovima.

Na parceli od 40 i po hiljada kvadratnih metara se nalazi i upravna zgrada sa kancelarijama i salama za sastanke i prostori za okupljanje i druženje na otvorenom i zatvorenom, a dvorište je usmereno na vodu i lepe pejzaže.

Crkva se napaja energijom iz solarnih panela.

Ukoliko ste zainteresovani za održivu arhitekturu, virtuelno prelistajte naš magazin u kojem smo se bavili ovom temom: https://www.energetskiportal.rs/bilteni/odrziva-arhitektura/.

Jelena Kozbašić