Za siguran transport nafte neophodni produktovodi

Srbija | Nafta

thKako Tanjug izveštava sa današnje konferencije Balkan magazina, izvršni direktor za investicije i razvoj javnog preduzeća Transnafta Nebojša Lemajić, izjavio je da se 65 odsto nafte i naftnih derivata u Srbiji prevozi cisternama. To je nesigurno i ekološki neprihvatljivo i da je neophodno izgraditi produktovode.

Na stručnoj konferenciji „Energetska sigurnost“, koju su organizovali Elektroprivreda Srbije (EPS) i portal Balkanmagazin, a pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, Lemajić je kazao da je neophodno da Srbija izgradi produktovode za transport tih energenata, jer su oni 40 puta pouzdaniji od njihovog transporta želežnicom, a 100 puta pouzdaniji od transporta cisternama.

Lemajić je najavio da je u planu da polovinom naredne godine bude završen produktovod pravca Pančevo-Smederevo, a zatim u sledećoj fazi da se radi na pravcu Pančevo-Niš, kao i da se od 2020-2021. radi na pravcu Pančevo-Novi Sad.

Prema njegovim rečima, produktovodi su cevovodni sistemi koji rade 24 časa 365 dana u godini i izuzetno su pouzdani, ali i ekološki prihvatljivi.

Produktovodi su, kako je naglasio, budućnost Srbije kada je reč o sigurnom snabdevanju naftnim derivatima, jer ih imaju i ostale zemlje u regionu.

Lemajić je naveo da je Transnafta krenula u izgradnju skladišta za sirovu naftu kapaciteta 20.000 kubnih metara i da bi ono trebalo da bude gotovo u junu naredne godine.

On je kazao da je potpisan ugovor i sa Vojskom Srbije o preuzimanju pet skladišta koja njima nisu potrebna i da je plan da ona budu dovedena u operativno stanje kako bi naftni derivati mogli da se čuvaju u njima.

Prema Lemajićevim rečima, Transnafta sada raspolaže sa 45.000 kubnih metara skladišnih kapaciteta za obavezne rezerve naftnih derivata.

Plan je, kako je istakao, da ti skladišni kapaciteti u narednoj godina budu od 130.000 do 145.000 kubnih metara, a u narednih pet godina da dostignu kapacitet od 200.000 kubnih metara.

Lemajić je naveo podatak da izgradnja novih skladišnih kapaciteta košta oko 150 do 200 dolara po kubnom metru, dok će osposobljavanje skladišta preuzetih od Vojske Srbije koštati mnogo manje, oko 55 do 60 dolara po metru kubnom.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je da Srbija trenutno raspolaže rezervama nafte i gasa za 12 dana, a da je u planu da te rezerve do 2023. budu za 60 dana.

Izvor: tanjug.rs

V.V.