Za regionalnu deponiju u Inđiji potrebno 2,5 miliona evra

Srbija | Upravljanje otpadom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema pisanju „Sremske televizije“ opština Inđija ima u planu da obezbedi sredstva za završetak regionalne deponije u ovoj opštini.

Izgradnja regionalne deponije u Inđiji započeta je 2012. godine, a do sada je završeno oko 75 odsto radova. Izgrađene su saobraćajnice, trafostanica, kasete za odlaganje otpada, a u planu je izgradnja reciklažnog centra, prečistača otpadnih voda, radionice i administrativne zgrade.

Razlog za to što deponija nije izgrađena je gašenje Fonda za zaštitu životne sredine iz koga je finansirana realizacija ovog projekta. Iz ovog Fonda su opštini Inđija odobrena sredstva u iznosu od 363 miliona dinara, ali je opština dobila samo oko 233 miliona dinara. Zbog toga su predstavnici opštine Inđija u stalnom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a kao jedno od mogućih rešenja izložena je i ideja o javno-privatnom partnerstvu.

Za završetak projekta regionalne sanitarne deponije u Inđiji potrebno je još oko 2,5 miliona evra, a osim opštine Inđija deponiju će koristiti i opštine Ruma, Irig, Šid, Stara Pazova i Sremski Karlovci.

Sandra Jovićević

foto: ingrin.rs