Za razvoj Dunava 66,5 miliona evra

Srbija | Održivi razvoj

Foto: Pixabay

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da će planirana ulaganja u razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava, od ukupno 66,5 miliona evra, omogućiti da iskoristimo jedan od svojih najvećih prirodnih i privrednih resursa.

Mihajlović je, povodom Međunarodnog dana Dunava, istakla da je resorno ministarstvo, uz pomoć Evropske unije, obezbedilo značajna sredstva za razvoj plovidbe Dunavom, što će omogućiti rast obima rečnog transporta, kao i povećanje investicija. Ona je najavila da će u septembru početi izvođenje radova u okviru projekta otklanjanja šest kritičnih sektora na Dunavu od Beograda do Bačke Palanke, kao i uvođenje elektronskog sistema obeležavanja plovnog puta Dunava. Prema njenim rečima, ukupna vrednost ova dva projekta iznosi 18 miliona evra i finansiraju se iz programa IPA 2013.

Pored toga, na predlog Ministarstva, Evropska komisija odobrila je finansiranje modernizacije brodske prevodnice HE Đerdap 1 koji će se realizovati u periodu od 2018. do 2020. godine, što će biti prva velika rekonstrukcija tog objekta posle 40 godina. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 28,5 miliona evra, od kojih EU finansira 40 odsto radova, odnosno 11,5 miliona evra, dok će preostalih 60 odsto ili 17 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta.

U toku je, takođe, tender za projektovanje Luke Smederevo čija je izgradnja planirana u periodu od 2018. do 2020. godine, a koja treba da omogući ubrzani razvoj Podunavskog i Braničevskog okruga i omogući svim firmama jeftiniji transport robe.

Ministarstvo je iniciralo i realizaciju projekta vađenja potonulih plovila nemačke flote iz Drugog svetskog rata, koji se realizuje u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN (UNDP). Vrednost ovog projekta iznosi 20 miliona evra i podrazumeva vađenje 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od HE Đerdap 2.

Srbija poštuje sve međunarodne obaveze koje se tiču očuvanja prirodnih karakteristika Dunava i istovremeno radi na promociji turističkih potencijala ove najduže evropske reke, zbog čega je tokom 2017. proglašeno pet novih lučkih područja za međunarodna putnička pristaništa. Reč je o Kladovu, Sremskim Karlovcima, Smederevu, Donjem Milanovcu i Zemunu.

Međunarodni dan Dunava obeležen je prvi put širom Evrope 2004. godine, a Srbija je zajedno sa još 13 evropskih zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav i potpisnica Međunarodne konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava. Od 2014. godine do juna 2017. godine, Srbija je predsedavala Dunavskoj komisiji, sa sedištem u Budimpešti, koja koordinira aktivnostima na obezbeđivanju slobodne plovidbe Dunavom, uključujući bezbednost plovidbe, razvoj rečne infrastrukture, luka, unapređenje brodske flote i konkurentnosti brodarskih kompanija.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević