Za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici više od 50 miliona evra

Vesti | Region | Održivi razvoj

Foto: Glavni grad Podgorica

Direktor gradskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Podgorica Filip Makrid i direktor kompanije „Bemax“ Veselin Kovačević potpisali su ugovor za izgradnju primarnog kolektora u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik dr Ivan Vuković, govorio je o značaju projekta čija realizacija je zvanično počela juče. “U pitanju je projekat veka za Glavni grad Podgorica, projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, procenjene vrednosti preko 50 miliona evra. Sa ovim projektom Podgorica dobija osnovne pretpostavke za razvoj u narednih 50 godina. Danas smo pristupili svečanom potpisivanju ugovora sa kompanijom ‘Bemax’ i na taj način ozvaničili početak fizičke realizacije, a ono što je prethodilo trajalo je godinama unazad, zaključno sa mesecom februarom prošle godine, kada smo u Frankfurtu imali priliku da potpišemo predugovor kojim su definisani dalji pravci delovanja Glavnog grada, finansijske obaveze Vlade Crne Gore, koja nam je partner u ovom poslu i kompanije ‘Fichtner’, koja nam pruža svu neophodnu tehničku i logističku podršku“, istakao je Vuković.

On je pojasnio da danas kreće izgradnja primarnog kolektora, kao jedne od četiri komponente ovog sistema. Ukupna dužina primarnog kolektora koji će povezati postojeće i buduće postrojenje iznosi 5,5 km. Vrednost radova koji će biti izvedeni u narednih dvanaest meseci je 6,6 miliona eura. Gradonačelnik je posebno naglasio da će se kolektor protezati duž ulice 8. marta na Zabjelu, preko naselja Dahna, Dajbabe, sve do lokacije u blizini Kombinata aluminijuma, gde će se nalaziti buduće postrojenje.

Gradonačelnik Vuković je na kraju izrazio veliko zadovoljstvo, ističući da je važnost ovog projekta veoma velika i da možda niko u ovom trenutku nije u dovoljnoj meri svestan značaja ovog projekta.

“Ovo je najznačajniji infrastrukturni projekat koji je ikad realizovan u našem gradu i mi smo kao gradska uprava izuzetno ponosni što smo deo ove priče i hvala svima, kako u gradskoj upravi, tako i našem preduzeću ‘Vodovod i kanalizacija’, kompaniji ‘Fichtner’ koja je sjajan partner u ovom poslu i kompaniji ‘Bemax’, za koju sam siguran da će svoj deo posla, kao i uvek, odraditi kako treba”, zaključio je Vuković.

Zamenik gradonačelnika i šef implementicione jedinice Časlav Vešović podsetio je na faze koje su prethodile početku realizacije ovog projekta. „Zahvaljujući donaciji Vlade Nemačke obezbedili smo dve studije koje su definisale koncept i finansijski obim za realizaciju projekta, nakon čega sa Nemačkom razvojnom bankom potpisali dva povoljna kreditna aranžmana u ukupnom iznosu od 35 miliona evra. Zapadnobalkanski investicioni okvir koji je pod patronatom Evropske unije dodelio nam je bespovratna sredstva u iznosu od preko 10 miliona evra za realizaciju ovog važnog projekta, čime smo uspeli da zaokružimo finansijsku konstukciju. Potom smo sproveli proceduru za odabir konsultanta za pripremu tenderske dokumentacije za sve četiri celine. Na ovaj način dobili smo kredibilnu nemačku kompaniju koja nam pomaže oko realizacije izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, ali i finansijsku ponudu koja je daleko ispod projektovane vrednosti“, istakao je Vešović.

„Kao što vidite, uspešno smo završili i pretkvalifikacioni finalni javni poziv za odabir izvđača radova na primarom kolektoru i verujem da nas nekoliko nedelja deli od potpisivanja ugovora za izvođenje radova na izgradnji pešačkog mosta iza šoping mola ‘Delta city’. Naš cilj je da primarnom kolektorskom mrežom povežemo primarno i aktuelno kolektorsko proširenje, s obzirom na to da se aktuelno postrojenje nalazi na desnoj, a da će se buduće nalaziti na levoj obali Morače, neophodno je izgraditi pešački most u trupu gde će se nalaziti i primarni kolektor. Budći da smo u pretkvalifikacionoj fazi imali samo jednu kompaniju koja je ispunila sve uslove, verujem da ćemo narednih nedelja organizovati i potpisivanje ugovora o izvođenju ovih radova“, istakao je Vešović.

On je podsetio da je treći segment izgradnja sekundarne mreže, a predviđena je izgradnja 18 km nove kapilarne kanalizacione mreže, koja će omogućiti da se kolektivni i individualni objekti za stanovanje i poslovanje povežu na budući sistem za prečišćavanje otpadnih voda. „Plan nam je da to uradimo za 1.500 domaćinsatva sa prostora Konika, Zlatice, Maslina, Poletera, Jedinstva i Zagoriča, a osim toga što ćemo eleminisati septičke jame, obezbedićemo da se izgradi i rekonstruiše 18 km postojeće saobraćajne infrastrukture u punom profilu. Finalni tender zaključen je 25. januara, imamo tri ponude, a na bazi vrednovanja komijsije možemo reći da je reč o ispravnim ponudama, što znači da nas i od zaključivanja ugovora za ovu fazu deli svega nekoliko sedmica“, naglasio je Vešović.

„Poslednja faza je izgradnja samog sistema za prečišćavanje otpadnih voda – juče smo otvorili ponude u pretkvalifikacionom postupku, imamo 5 ponuda koje će se verovatno takmičiti i u finalnoj fazi i nakon toga ćemo doneti odluku koja će kompanija sa nama graditi samo postrojenje u okviru kojeg se nalazi i nekoliko potpostojenja koja će, pored filtracije otpadnih voda, tretirati i kanalizacioni mulj“, zaključio je zamenik Vešović.

Direktor kompanije „Bemax“ Veselin Kovačević iskazao je zadovoljstvo učešćem u ovom značajnom projektu za Podgoricu i time što je upravo ova kompanija u ozbiljnoj konkurenciji uspela da pobedi na tenderu za izvođača radova. “Potrudićemo se da radove izvedemo kvalitetno i u roku. Rok je 360 dana, a mi ćemo se potruditi da ih završimo i pre zadatog roka”, kazao je Kovačević.

„Potpisivanje ugovora veliki je dan za preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’, a celi projekat je svojevrsni tehnički izazov prvenstveno za izvođača radova“, kazao je direktor tog gradskog preduzeća Filip Makrid. Izvođaču radova, kako je istakao, biće na stalnom raspolaganju, jer je zajednički cilj što kvalitetnija realizacija projekta.

Foto: Glavni grad Podgorica

“Napomenuo bih da imamo glavni kolektor koji će bi dugačak oko 5.500 metara, cijevi će biti na dubini od 4,5 do 7,5 metara. Imamo ogroman teret na iskopu. S druge strane, cijevi koje se polažu su najbolje što smo našli na tržištu. Cijevi su prečnika od 1.000 do 1.300 mm i nadamo se da ćemo sa započetom trasom od Hemomonta, preko Zabjela i Dahne doći do finalne lokacije u Dajbabama. Sam objekat predstavlja drugu komponentu po finansijskom iskazu u kompletnom projektu. Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati i preostale dve komponente, a do polovine godine i najznačajniju komponentu koja se odnosi na sam objekat postrojenja za prečišćavanje. Hvala svima na podršci, a građanima Podgorice zahvalnost na strpljenju. Možemo da obećamo da ćemo dati sve od sebe da ovi projekti budu kvalitetno realizovani”, zaključio je Makrid.

Izvor: Glavni grad Podgorica