Za poslednje dve nedelje 286 požara na teritoriji Južnobačkog okruga

Vesti | Srbija

 

Foto: Pixabay

Za poslednje dve nedelje 286 požara u atarima Južnobačkog okruga, a u istom periodu prošle godine 54.

Sve nadležne službe, uključujući i inspektore Uprave za vanredne situacije, vanredno su na terenu i samo je za dva dana ispisano osam prekršajnih naloga.

– Imamo 11 velikih požara, materijalna šteta 1.600.000 dinara. Uz sve to ugožena je bezbednost saobraćaja, pali se pored magistralnih puteva gde se i mi nalazimo i kako onda vozač da reaguje kada uđe u gust dim, kaže Milan Novaković, načelnik Južnobačkog okruga.

Kada dođe do većih požara, trebalo bi napomenuti da se smanjuju kapaciteti vatrogasnih službi u nekoliko mesta, jer su mnogobrojne ekipe angažovane na gašenju vatrene stihije što je bio slučaj u okolini Zrenjanina.

Inače, kazne su 10.000 dinara za fizička lica, a od 300.000 do 1.000.000 dinara za fizička lica.

– Paljenje strništa pored bezbednosnog aspekta, ima još jednu negativnu stranu, a to je da se zemljište degradira i u njemu uništavaju korisni mikroorganizmi, dodaje Novaković.

Na taj način plodonosni sloj zemljišta prekriven je pepelom i pretvara se u prašinu koju odnosi vetar i nestaje sloj, važan u daljoj proizvodnji. Zato se preporučuje zaoravanje, dok neki imaju druge viđenje i smatraju da je za setvu pšenice pri suši u ovom periodu bolje paliti strniku.

Izvor: RTV

Milisav Pajević