Za pomoć siromašnim zemljama 10 milijardi evra

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Ian Macharia)

Obećana sredstva za dopunu međunarodnog „Fonda za zelenu klimu“ Ujedinjenih nacija (Green Climate Fund) namenjenog za pomoć siromašnim zemljama u suočavanju sa klimatskim promenama, dostići će blizu 10 milijardi evra, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Na konferenciji u Parizu o finansiranju tog fonda, Le Mer je rekao da obećana sredstva predstavljaju veliki, i to „evropski uspeh jer gotovo polovinu te sume daju Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da uskrati dve od tri milijarde dolara, koliko je tom fondu obećao njegov prethodnik Barak Obama, dovela je do manjka sredstava koje druge zemlje nastoje da nadoknade.

U petak, 25. oktobra, završio se dvodnevni sastanak u Parizu na kojem su se tražile donacije za globalni „Fond za zelenu klimu“. Cilj je da se nadoknadi veliki deo od već potrošenih sedam milijardi dolara dobijenih od vlada od 2014. godine.

Sastanak u Parizu održao se tek nešto više od mesec dana pre godišnje konferencije UN-a o klimi, koja će ove godine biti održana u Santjagu u Čileu.

Izvor: Zelena Srbija