Za Pančevo bez plastičnih kesa

 

Foto: Udruženje građana ECO13

Udruženje građana ECO13 tokom ove godine realizovalo je projekat „Kampanja za smanjenu upotrebu plastičnih kesa u Pančevu“.

Jelena Novakov iz Udruženja ECO13 podseća da se u Srbiji troši više od 2.500 plastičnih kesa po glavi stanovnika godišnje, a u zemljama Evropske unije pet puta manje.

– Milijarde plastičnih kesa pomešanih sa ostalim otpadom trajno zagađuju životnu sredinu u Srbiji. Radi smanjenja prekomerne upotrebe plastičnih kesa i zaštite životne sredine, uvodi se plaćanje plastičnih kesa prilikom kupovine.

Zato mi našim projektom i akcijama koje sprovodimo apelujemo na građane da koriste ceger i platnenu torbu i budu primer za druge iz svog okruženja, kaže Jelena Novakov.

Prema proceni ovog udruženja, korišćenje cegera i platnenih torbi prilikom svakodnevnih kupovina donosiće građanima uštedu od 5.000 do 20.000 dinara godišnje.

Foto: Udruženje građana ECO13

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a 30 do 40 odsto njih se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine.

Jedna kesa trgovca košta u proseku oko dinar. Građani u proseku troše sedam kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje.

Projekat „Kampanja za smanjenu upotrebu plastičnih kesa u Pančevu“ je sufinansiran na konkursu Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Pančeva za 2018. godinu.

Milisav Pajević