Za ozelenjavanje Niša izdvojeno 10 miliona dinara

Foto-ilustracija: Unsplash (Jan Canty)

Sađenje novih i održavanje postojećih dvoreda, novi parkovi i površine pod travom i drvećem, kao i ozelenjavanje međublokovskog prostora – deo su „Programa očuvanja i unapređenja zelenila u funkciji zaštite životne sredine na javnim površinama na teritoriji Grada Niša“ koji je usvojen na Gradskom veću, a njegova vrednost je 10 miliona dinara. Da je Niš u problemu za zelenilom govori i podatak da trenutno jednom Nišliji pripada čak 10 puta manje zelenih površina od propisanog, pišu Južne vesti.

Manjak zelenila u Nišu problem je koji u poslednje vreme zadobija sve veću pažnju građana koji burno reaguju na svaku seču drveća i oduzimanje zelenih površina. Zelenilo je dobilo još više na značaju i zbog sve zagađenijeg vazduha, te je upravo u nedavno objavljenom Planu kvaliteta vazduha kao jedna od mera ozelenjavanje.

U tom Planu ističu da se u Nišu održava svega 40 hektara parkova, delimično 103, a u Niškoj Banji 120.

„Kada se te brojke saberu i podele sa brojem stanovnika, jednom Nišliji pripada 1,2 kvadrata zelenila što je 10 puta manje od propisanog (propisana norma je 20-40 kvadrata po stanovniku, optimum u stambenoj zoni je 13 kvadrata a minimum 9-10 kvadrata)“, napominju u Programu.

Da li zbog ovog Plana ili ne, ali u Gradu su doneli novi program kojim će se dodatno finansirati zelene površine, a ne samo kroz redovno održavanje.

„Sa ciljem da se zelenilo unapredi i oplemeni na teritoriji grada Niša neophodno je, pored redovnog održavanja javnih zelenih površina, sadržanih u Programu redovnog održavanja, sprovoditi dodatne aktivnosti na revitalizaciji postojećeg zelenila i formiranju novih zelenih površina“, ističe se u ovom programu.

Navode da će se u 2021. godini rekonstruisati postojeće, ali i projektovati i izgraditi nove javne zelene i rekreacione površine, a sve će bit povereno JKP „Mediana“.

„Program obuhvata zasađivanje i održavanje drvoreda, zaštitnog zelenila, formiranje i opremanje parkova, uređenje blokovskog zelenila, zelenila duž saobraćajnica, kružnih tokova i uređenje ostalih javnih zelenih površina. Uređenje javnih zelenih površina vršiće se u skladu sa odgovarajućim urbanističkim planom, urbanističko-tehničkim, odnosno tehničkim uslovima i planom ozelenjavanja koji je JKP “Mediana” Niš u obavezi da dostavi za svaku lokaciju koju uređuje“, objašnjava se u Programu.

Kažu da će procenu opravdanosti i prioriteta Plana ozelenjavanja za svaku lokaciju, koju predloži JKP „Mediana“ Niš, obavljati komisija koju obrazuje gradonačelnica Niša.

Ovaj Program finansira se iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine koji je deo ovogodišnjeg gradskog budžeta.

Izvor: Južne vesti