Za neodgovorno vlasništvo nad psima Novosađanima stižu kazne

Vesti | Održivi razvoj

Neobeležen pas bez brnjice i povoca, koji se zatekne na javnoj površini, smatra se napuštenim psom, dok se obeleženi pas bez prisustva vlasnika na toj površini, smatra izgubljenim, navodi se u odluci o držanju domaćih životinja.

Foto: pixabay

Uprkos tome, veliki broj Novosađana svojim ljubimcima u toku šetnje skida povodac ili brnjicu, a od početka godine, na adresu Gradske inspekcije, tim povodom, stiglo je 13 prijava građana.

Voditi psa bez povoca ili korpe, prema mišljenju Novosađana, nije samo neodgovorno vlasništvo, već i neodgovorno ponašanje prema sugrađanima, prvenstveno deci, u čijem okruženju se pas može zateći.

Bez povoca u prisustvu vlasnika, mogu se kretati psi vodiči, ili u određenim situacijama službeni, lovački ili ovčarski psi, dok je za kućne ljubimce, obavezan povodac na svim javnim povšinama, osim onim namenjenim za istrčavanje.

Prilikom izvođenja kućnih ljubimca, vlasnik je u obavezi da kod sebe ima potvrde od veterinara, kao i kese za izmet.

Za kršenje tih odredba, predviđene su novčane kazne od 25 hiljada do 150 hiljada dinara, a od prošlog meseca, komunalna policija izdala je četiri prekršajna naloga, koji su se odnosili na izvođenje psa bez povoca i korpe.

Izvor: RTV/Maja Guzijan

Milisav Pajević