Za nabavku novih autobusa GSP raspisao postupak dve međunarodne javne nabavke

Vesti | Mobilnost

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Gradsko saobraćajno preduzeće, uz pomoć Grada Beograda, raspisalo postupak dve međunarodne javne nabavke, ukupne vrednosti 45 miliona evra, za nabavku novih autobusa.

Foto: Milisav Pajević

„Raspisali smo javnu nabavku vrednu 35 miliona evra za kupovinu novih gradskih autobusa od novca koji je grad obezbedio rebalansom budžeta.

Juče je raspisana javna nabavka vredna 10 miliona evra iz sredstava samog preduzeća za kupovinu na lizing.

Očekujemo da za 45 miliona evra, koliko iznose obe nabavke, nabavimo između 210 i 230 autobusa, zavisno od cene koju ćemo dobiti na tenderu”, rekao je Goran Vesić.

On je istakao da se novi autobusi kupuju kako bi bio obnovljen vozni park, obezbeđena efikasnija realizacija planiranog reda vožnje, smanjeni troškovi održavanja vozila, kako bi se povećala bezbednost putnika i postigao viši stepen ekoloških standarda u našem javnom prevozu. Vesić je najavio da je otvaranje obe nabavke 12. aprila.

Zamenik gradonačelnika je precizirao da prosečna starost vozila u GSP iznosi 10,22 godine, kao i da GSP ima povećane troškove održavanja voznog parka zbog starosti vozila.

„Bezbednost kako vozača tako i putnika u GSP direktno je zavisna od starosti voznog parka, a sa ekološkog aspekta vozila su ispod standarda s obzirom na to da se radi o vozilima koja imaju motore manje od EVRO 6 standarda”, kazao je Vesić.

Studija „Tehničko-tehnološka analiza autobuskog podsistema JTP u Beogradu” iz januara ove godine, koju je radio Saobraćajni fakultet u Beogradu na zahtev Grada Beograda, pokazala je da 150 autobusa čeka rashod, a 277 vozila treba da bude zamenjeno u narednih nekoliko godina, što ukupno iznosi 427 vozila.

Zato je prema Studiji u naredne tri godine potrebno izvršiti nabavku od 300 do 400 novih vozila, od čega u 2019. godini minimum od 150 do 200 novih vozila, rekao je Vesić i dodao da je zato Grad Beograd, poštujući preporuku Saobraćajnog fakulteta, pristupio hitnoj nabavci više od 200 novih autobusa koji moraju da budu do 1. septembra na ulicama.

Vesić je na kraju poručio da je današnja nabavka, vredna 45 miliona evra, samo početak obnove voznog parka gradskog prevoznika.

„Tokom 2020. i 2021. godine obezbedićemo dodatnih 65 miliona evra za kupovinu novih dizel autobusa, autobusa na gas i tramvaja. Zato nas u naredne tri godine čeka najveća obnova voznog parka u novijoj istoriji gradskog prevoza”, poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević