Za energetsko povezivanje važna saradnja sa EU i EK

Srbija

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović istakla je, na panelu „Umrežavanje energetskih koridora“, u okviru konferencije „Transport i energetika povezivanje Zapadnog Balkana i EU“, da je za povezivanje Srbije i susednih zemalja u sektoru energetike veoma važna saradnja sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom. Posebno su značajni, za povezivanje Srbije i susednih zemalja inicijativa i projekti West Balkans, tj. WB6 inicijativa.

Reč je, pre svega o projektima prenosa električne energije, gde učestvuju naše kolege iz Elektromreža Srbije. Jedan od najvećih projekata u Srbiji je Transbalkanski koridor, čija je prva faza završena i puštena u rad prošle godine, u prisustvu našeg premijera. Ono što je nama posebno značajno je nastavak druge sekcije, dok se sledeća faza očekuje sledeće godine ili malo nakon toga, izjavila je državni sekretar Mirjana Filipović. Navela je da je jedan od najvećih projekata u Srbiji Transbalkanski koridor, i da je Ministarstvo posebno ponosno na saradnju u okviru CESEC projekata. Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike zahvalila se EU na donaciji za izgradnju gasnog konektora sa Bugarskom koji će Srbiji omogućiti bezbednost i sigurno snabdevanje gasom.

Energetika je, pored transportnog povezivanja, važan stub za povezivanje regiona Zapadnog Balkana i EU, kao i oblast koja daje mogućnost za ekonomski razvoj, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. On je na panelu „Umrežavanje energetskih koridora“, u okviru konferencije „Transport i energetika povezivanje Zapadnog Balkana i EU“, naveo da je energetska povezanost miks političkih reformi koje treba da se obave i konkretnih projekata.

Navodeći da je EU u Srbiji investirala skoro 550 miliona evra u tom sektoru od 2000. godine, Fabrizi je kazao da je EU veoma zadovoljna što će Unija i Srbija sufinansirati dva važna projekta, a to su bugarsko – srpski interkonektor za gas i Transbalkanski koridor električne energije. To su nacionalne, ali i regionalne potrebe. Energetika je još jedna oblast, kao i transport, koja daje mogućnost za ekonomski razvoj, za održavanje toka energije glatkim u regionu, kazao je Fabrici. Dodao je da je potrebno povezati i tržišta da bi energija mogla glatko da teče, te da je potrebno povezati regionalna tržišta energije i gasa. Energetsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana daje mogućnost za ekonomski razvoj i za gladak prenos električne energije, rekao je Fabrici.i dodao je da je 2015. godine u Beču dogovoreno da se pojača energetska povezanost između zemalja na Balkanu.

Zamenik ministra u Ministarstvu energetike Bugarske Krasimir Parvanov kazao je da Bugarska radi aktivno na razvijanju potencijala za izgradnju nedostajuće infrastrukture za razvoj energetske infrastrukture zajedno sa celom EU. Istakao je da je za Bugarsku prioritet energetskog povezivanja regiona i EU stalan i da će se nastaviti i posle predsedavanja Bugarske Savetom EU. Energetska povezanost je veoma važna za privrednu stabilnost zemalja u regionu. Veza Bugarske i Srbije će osigurati povezanost gasnih konekcija. Veza se sagledava kao revirzibilna, korisnici u Srbiji će biti u mogućnosti da koriste gas preko bugarskog sistema. Ovo je od evropskog interesa i ova konekcija je bitna ne samo za region, već i za čitavu Evropu, naveo je Parvanov.

Dodao je da se u Bugarskoj aktivno radi na tome da izgradnja gasovoda na bugarskoj teritoriji počne 2021. godine i da uđe u eksploataciju 2022. godine. Vodimo se ubeđenjem da će završetak ove veze pomoći integraciji, ne samo Bugarske, već celog regiona, u evropsko energetsko tržište, kazao je Parvanov i naveo da Bugarska ima sistemsku vezu sa Rumunijom, te da su urađeni napori za vezu sa Grčkom. On je kazao da očekuju da se izgradi gasovod kroz Bugarsku preko kojeg će zemlje iz regiona moći da se snabdevaju iz istočno-kaspijskog izvora, te da je za to važna veza sa Turskom.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević