ZA DLAKU IZBEGNUTA STRAHOVITA KATASTROFA: Urušio se tunel u skladištu nuklearnog otpada

Vesti | Svet | Nuklearna energija

U nuklearnom centru Hanford, na jugozapadu države Vašington, juče je proglašeno vanredno stanje. U mestu poznatijem kao „Podzemni Černobil“ urušio deo tunela u kom su smešteni vagoni sa nuklearnim otpadom.

Foto-ilustracija: Pixabay

Srećom, sve je u redu. Portparol službe za ekologiju države Vašington, Rendi Bredburi, potvrdio je da stručnjaci nisu zabeležili povećanu radijaciju i da niko od zaposlenih nije povređen, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, niko od zaposlenih nije bio u tunelu kada se srušio, a evakuisani su radnici koji su se nalazili u blizini. Američki mediji javljaju da je stotine radnika moralo da bude evakuisano dok stručnjaci ne procene da li postoji opasnost po zdravlje ljudi.

U Hanford centru u prošlosti se proizvodio plutonijum za nuklearno oružje, odnosno služio je kao proizvodni pogon za razvoj američkog nuklearnog arsenala. Danas se koristi za realizaciju projekta vrednog 110 milijardi dolara kojim je obuhvaćeno čuvanje 56 miliona galona hemijskog i nuklearnog otpada koji se nalazi u 177 podzemnih rezervoara.

Zato nije ni čudo što brojni stručnjaci, ali i laici, Hanford zovu „najotrovnijim mestom u Americi“ ili „podzemnim Černobilom“.