Za deponiju “Duboko” Užice izdvojeno 96 miliona dinara

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je 96 miliona dinara za proširenja tela deponije i saniranja klizišta u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“.

Ministarka Irena Vujović istakla je da će tim projektom biti obezbeđeni uslovi za pravilno upravljanje otpadom i adekvatnu zaštitu životne sredine kako za region Užica, tako i za Novu Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenicu, koji će do izgradnje svog regionalnog centra koristiti regionalnu deponiju „Duboko“ za odlaganje otpada iz svojih opština.

“To je deo šireg procesa koji treba da obezbedi trajno rešenje problema sa deponovanjem komunalnog otpada. Počeli smo od hitnog zatvaranja nesanitarne deponije „Stanjevine“ u Prijepolju, što je dogovoreno početkom novembra na sastanku sa predstavnicima Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Užica i Čačka. Paralelno sa tim, pristupamo rešavanju pitanja Regionalne deponije „Duboko“ Užice”, naglasila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ona je dodala da su budžetom ministarstva za 2021. godinu opredeljena i sredstva za izgradnju Transfer stanice „Banjica“ u Novoj Varoši, čime se rešava pitanje upravljanja otpadom za region koji čine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, a u tim opštinama prestaje deponovanje otpada na nesanitarne deponije, koje će biti zatvorene i sanirane.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević zahvalila je na pomoći u rešavanju problema, i pohvalila postojanje snažne volje i spremnosti da se pristupi rešavanju višedecenijskih problema.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine