Za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini opredeljeno 130 miliona dinara

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U Palati Srbija danas su potpisani ugovori sa 31 lokalnom samoupravom, na osnovu kojih će im resorno ministarstvo dodeliti 130 miliona dinara za projekte pošumljavanja, kao i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente, prenelo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, nakon potpisivanja prvih ugovora čestitala je predstavnicima gradova i opština na brzoj i efikasnoj pripremi dobrih projekata.

„Požurili smo sa sprovođenjem konkursa i zato sam vas sve danas pozvala, da bismo što pre potpišemo ugovore i da vam odmah prebacimo sredstva kako biste počeli da radite“, rekla je Vujović.

Ministarka je pozvala sve gradove i opštine da redovno prate konkurse koje objavljuje Ministarstvo zaštite životne sredine, da se prijavljuju i koriste mogućnost da poprave kvalitet vazduha uz podršku države.

Najavila je u narednom periodu konkurs za sufinansiranje eko parkova.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Danas su potpisani prvi ugovori od ukupno 97, za koje je Ministarstvo kroz tri konkursa opredelilo ukupno 400 miliona dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je početkom godine tri konkursa kojima je cilj unapređenje kvaliteta vazduha.

Prema konačnim rang listama, na konkursu za pošumljavanje opredeljen je ukupan iznos od sto miliona dinara za 38 lokalnih samouprava, dok je sto miliona dinara opredeljeno i za zamenu kotlarnica u domaćinstvima u deset lokalnih samouprava.

Po konkursu za zamenu kotlarnica, opredeljeno je 200 miliona dinara za projekte u 49 gradova i opština.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić jedan je od potpisnika ugovora o projektu pošumljavanja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ukupna vrednost projekta ozelenjavanja iznosi 2.646.000 dinara, a Ministarstvo zaštite životne sredine obezbeđuje sredstva u iznosu od 1.850.000 dinara.

Ostala sredstva biće obezbeđena iz budžeta grada Šapca.

Sadnice će biti zasađene na lokaciji ulice Zapadna transferzala u Severozapadnoj radnoj zoni u dužini od 1400 metara.

,,Ovo je prilika da Šabac dobije nova pluća grada. Najbitnije je da udišemo čist vazduh, a ovaj projekat je korak ka tome. Borimo se svakodnevno za smanjenje aerozagađenja u našem gradu, i ovo je jedan od načina te borbe. Ovo je jedan u nizu projekata čija se realizacija očekuje u narednom periodu“, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Energetski portal