Za čistije beogradske ulice – dupliran broj cisterni

Foto: JKP „Gradska čistoća“

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i glavni gradski urbanista Marko Stojčić prisustvovali su u ponedeljak, 6. januara, na platou ispred Starog dvora, primopredaji 25 novih kamiona-cisterni, koje će za pranje ulica koristiti JKP „Gradska čistoća”.

Vesić je istakao da je sa novih 25 cisterni dupliran broj tih vozila u „Gradskoj čistoći” i podsetio da se to preduzeće približava evropskim standardima kada je u pitanju broj kamiona u odnosu na broj kilometara ulica.

„Na taj način ćemo biti u prilici da na efikasniji način peremo ulice. Takođe, mnogo veći broj ulica u Beogradu biće obuhvaćen pranjem“,  ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da JKP „Gradska čistoća” trenutno ima 150 kamiona za odnošenje smeća.

„Kupljeno je 30 novih kamiona-smećara. Pet ih je stiglo prošle godine, dok 25 treba da bude isporučeno do februara. Na taj način ćemo za petinu povećati broj vozila za odvoz smeća. Sa 180 vozila ćemo, pre svega, povećati produktivnost ‘Gradske čistoće'“, naveo je Vesić.

On je podsetio da je to preduzeće 2000. godine imalo 6-7 kamiona za odvoženje smeća i da su ulice prale tek 2 do 3 cisterne. Takođe je istakao da je danas prosečna plata u JKP „Gradska čistoća” 60.000 dinara, dok za ljude koji čiste ulice ona iznosi 55.000 dinara, a za vozače 65.000 dinara.

„Oni koji žele da zarade više, mogu i to, te je tako u decembru jedan radnik „Gradske čistoće” čisteći ulice zaradio 85.000 dinara. Za nas je veoma važno da zaposleni u Gradskoj upravi i gradskim javnim preduzećima imaju standard dostojan čoveka, čije su plate u poslednjih šest meseci povećane za 55 evra. Redovno isplaćujemo solidarnu pomoć i regres, a trudimo se da uslovi života i rada zaposlenih budu bolji. Zato kupujemo nove kamione i druga vozila, novu HTZ opremu i na taj način pokazujemo poštovanje prema ljudima koji rade težak i odgovoran posao“,  zaključio je Vesić.

Foto: JKP „Gradska čistoća“

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić je istakao da je danas veliki dan za ovo preduzeće.

„Zahvaljujući Gradu Beogradu, posle dugo godina nabavljeno je 25 novih cisterni. Na ovaj način smo duplirali njihov broj i zahvaljući ovoj investiciji možemo da očekujemo da naša prestonica bude čistija i uređenija“, rekao je Popadić.

Događaju je prisustvovao gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Nikola Kovačević.

Izvor: JKP Gradska čistoća