Za brzu štampu novog doma, svratite u Čačak

Predstavljamo

Foto: Promo

U današnje vreme građevinska industrija mora brzo da napreduje da bi ispratila svetske trendove. Konstruktori i proizvođači građevinskih mašina konstantno rade na unapređenju tehničkih mogućnosti kako bi se zadovoljili svi zahtevi u izgradnji savremenih objekata. Pred ovom industrijom nalaze se veliki izazovi, budući da je neophodno i zaštititi životnu sredinu uz smanjenje upotrebe prirodnih neobnovljivih resursa.

Ipak, najveća pažnja poklanja se tehnologijama koje će omogućiti izbacivanje štetnih građevinskih materijala iz upotrebe. Kad god neko spomene gradnju, prva asocijacija je uglavnom beton. To je najčešće korišćeni veštački materijal na svetu čija proizvodnja zahteva veliku količinu energije, što predstavlja značajan izvor zagađenja životne sredine.

Građevinski otpad koji nastaje izgradnjom i rušenjem postojećih objekata u samom je vrhu najvećih ekoloških problema današnjice. Trenutno nema rešenja za ekološko odlaganje ovog otpada, već se on izbacuje na deponije. Sa porastom broja i veličine deponija, najčešće divljih, gotovo se nepovratno gubi obradivo zemljište. Upravo je to razlog što su predstavnici građevinske industrije stavili fokus na smanjenje potrošnje energije i stepena zagađenja, ali i na pronalazak načina za ponovno korišćenje starog betona. 

Razvijene zemlje već godinama rade na programima i zakonima koji smanjuju neumorno iscrpljivanje prirodnih resursa, a raznim projektima one podstiču reciklažu, razvoj alternativnih tehnologija i korišćenje sekundarnih sirovina. Pravljenje objekata pomoću metode 3D štampe prekretnica je kada je reč o izgradnji.

Razvoj tehnologije u 21. veku prevazilazi možda i najsmelije prognoze, jer gotovo neverovatno zvuči da ćemo u bliskoj budućnosti zaboraviti na tradicionalne načine gradnje. Taj novi način izgradnje jeste metoda 3D štampe objekata koja skraćuje rokove izgradnje, smanjuje cenu izrade, a zahvaljujući preciznim nacrtima i proračunima, građevinskog otpada jednostavno nema. Dobro ste pročitali – otpad ne postoji.

Dodajte tome činjenicu da se u izradi objekata pomoću ove metode koristi specijalna smesa koja ne emituje štetne gasove i možemo slobodno reći da su ovo projekti budućnosti. I dok vesti o inovativnim tehnologijama uglavnom dolaze iz inostranstva, izuzetak koji potvrđuje pravilo nama stiže iz Čačka.

Foto: Promo

Izum Nikole Rakića iz kompanije Natura Eco predstavlja CNC mašina koja će moći da štampa betonski objekat od 100 kvadrata za neverovatnih 15 sati. Mladi Srbin iz Švajcarske se zainteresovao za gradnju veoma rano, a pažnju su mu privukle brojne nezavršene kuće širom Srbije. On kaže da je od tada počeo da razmišlja o tome kako da pomogne onima koji nemaju dovoljno sredstava da se skuće.

„Oduvek me je zanimala veštačka inteligencija, programski jezici i robotika, zato sam odlučio više da saznam o samim sistemima 3D štampača koji uključuju G-kod, automatiku, mehaniku i dr. Nisam stručnjak, ali svakog dana radim na širenju svog znanja. Trenutno sam posvećen unapređenju i razvoju najveće CNC mašine na Balkanu koja ima napredan softver. Uz pomoć nje imaćemo mogućnost da odštampamo svaki segment zadatog objekta, ali i mnogo više od toga.

Rešenja za ekstruder će obezbediti kako veću efikasnost, tako i veći stepen automatizacije samog procesa štampe objekta”, objašnjava naš sagovornik. Po zadatom nacrtu i recepturi poznate francuske kompanije (koja ispunjava sve ISO standarde kada je u pitanju smesa od koje se gradi) mašina može da odštampa sve željene objekte. Stručnjaci iz kompanije Natura Eco rade na tome da sve njihove mašine napaja zelena energija, jer veruju da je to jedini pravi način da opravdaju svoje ime. Sa ekspertima iz ove oblasti razvijaju rešenje za specijalnu smesu u kojoj ne bi bio korišćen cement, budući da proces njegovog dobijanja štetno utiče na životnu sredinu. Proizvodnja jedne tone cementa dovodi do emisije jedne tone ugljen-dioksida (CO2 ).

Priredila Milica Radičević

Tekst u celini možete da pročitate u Magazinu Energetskog portala PAMETNI GRADOVI decembar 2020. – februar 2021.