Za 27 projekata iz OIE i ZŠS 70 miliona dinara

09122016_ugovori_1

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj gospodin Nenad Grbić, uručio je u petak 9. decembra 2016. godine 27 ugovora korisnicima koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje realizacije projekata po pet konkursa.

Reč je o projektima koji obezbeđuju korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode, kao i za korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama, zatim za štedljivu unutrašnju rasvetu u javnim ustanovama i primenu toplotnih pumpi za zagrevanje/hlađenje objekata javne namene. Takođe, uručeni su i ugovori za projekte rekultivacije napuštenih kopova bez titulara. Ukupna vrednost dodeljenih ugovora je oko 70 miliona dinara.

Gospodin Grbić je izrazio zadovoljstvo što je svake godine sve više institucija zainteresovano za te konkurse. Dodao je da će u cilju primene obnovljivih izvora energije i sprovođenja mera energetske politike, resorni pokrajinski sekretarijat i ubuduće nastaviti te programe, jer se njihovom realizacijom utiče i na troškovnu stranu budžeta institucija pošto dobijaju jeftiniji sistem grejanja ili hlađenja.

Za projekte koji će omogućiti da se solarna energija koristi za pripremu tople potrošne vode u javnim ustanovama, opredeljeno je ukupno 5,2 miliona dinara, a sredstva su dobili Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici i Gerontološki centar Kanjiža. S ukupno 24,5 miliona dinara sufinansirano je sedam projekata rekultivacije napuštenih kopova bez titulara. Projekti će biti realizovani u Novom Sadu, Kikindi, Titelu, Šidu, Rumi, Bečeju i MZ Orešac. U devet vojvođanskih opština – Somboru, Srbobranu, Bečeju, Apatinu, Bačkoj Palanci, Opovu, Žabalju, Subotici i Novom Bečeju – biće realizovano 14 projekata koji obezbeđuju štedljivu unutrašnju rasvetu u osnovnim i srednjim školama, ustanovama kulture, domovima za stare, ustanovama zdravstveno-socijalne zaštite. Za tu namenu opredeljeno je ukupno 23,9 miliona dinara. Za korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama ukupno 12,9 miliona dinara, dobile su osnovne škole u Bašaidu i Molu, kao i Dom za stare i penzionere u Molu, dok je PU Radost u Nadalju dobila 3,3 miliona dinara za primenu toplotnih pumpi za zagrevanje/hlađenje objekata.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević