Water&Solar100 – Solarni šporet nove generacije

552Prethodne verzije solarnih šporeta ste morali da pomerate kako bi njihova centralna tačka bila u direktnoj vezi sa suncem. Iako je to naizgled jednostaban potez, kritičari tvrde da je to jedan od razloga zbog kog korisnici odustaju od kuvanja na njemu.

Wilfred Leslie Owen Fritz je proveo nekoliko poslednjih godina u pronalaženju rešenja da ukloni tu „neprijatnost“ pomeranja šporeta. Uspeo je da razvije tehniku koja sunčeve zrake prati automatski, dozvoljavajući korisniku da šporet ne pomera.

Radeći zajedno sa kolegama i studentima sa nemačkog i južnoafričkog Univerziteta napravio je solarni šporet sa automatskim praćenjem sunčevih zraka kao i sa kontrolama za temperaturu i vreme. Dok je radio na usavršavanju ovog šporeta shvatio je da bi bilo još efikasnije ako bi uređaj mogao da prečišćava vodu i da steriliše medicinsku opremu – onda bi imao i komercijalnu i kućnu upotrebu.

Water&Solar100, kako su nazvali ovaj šporet, je lagan, sklopiv, prenosiv i može da generiše električnu energiju, puni baterije i da steriliše vodu i medicinske instrumente u ruralnim oblastima u kojima je alternativna oprema nedostupna. Fritz kaže da ovaj uređaj postaviti bilo gde i da će on automatski pratiti mesto na kom su sunčevi zraci najkoncentrisaniji.

Ovaj šporet je kao pilot projekat postavljen na nekoliko lokacija uključujući i jedno sirotište u Kejptaunu. Trenutno je potrebno 200 eura samo da bi se jedan ovakav šporet proizveo u Kini. Fritz smatra da bi se troškovi proizvodnje smanjili za 50% ukoliko bi se proizvodnja preselila u Južnu Afriku.

Za Fritz-a i njegovog kolegu Kallis-a, koji su odrasli u marginalizovanim zajednicama, ovaj solarni šporet  je samo jedan od način da se poboljšaju uslovi za život milionima ljudi širom Južne Afrike.

Nevena Đukić

Foto: Wilfred Fritz, theguardian.com