VW plaća štetu američkim dilerima od 1,2 mlrd dolara

cccKompanija Foklsvagen pristala je da isplati više od 1,2 milijarde dolara za 650 dilera njegovih automobila u SAD zbog gubitaka koje su peretrpeli usled skandala sa manipulisanjem vrednostima izduvnih gasova iz automobila nemačkog proizvođača, izveštava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Nemačka kompanija i advokat koji zastupa američke prodavce VW-ovih automobila najavili su načelni dogovor na ročištu u sudu u San Francisku, ali su odbili da otkriju iznos.

Nagodba, do koje se stiglo posle tromesečnih pregovora, usledila je posle naloga sudije datog VW-u da što pre odluči da li će popraviti ili otkupiti 85.000 luksuznih automobila, u čije je trolitarske motore ugrađen softver za lažiranje rezultata emisije štetnih gasova.

Rojtersovi izvori otkrivaju da je u nagodbu „tešku“ 1,2 milijarde dolara uključena nadoknada trgovcima zbog štete prouzrokovane skandalom, kao i naknada za dodatne troškove zbog neprodatih vozila.

VW je takođe pristao na određene novčan uplate američkim trgovcima da bi se što pre oporavili od gubitaka prouzrokovanih skandalom.

„Smatramo da je načelni dogovor sa Folksvagenovim trgovcima u SAD-u važan korak u našem nastojanju da popravimo stvari, kako s trgovicima, tako i s VW-ovim akcionarima u SAD-u“, izjavio je generalni direktor VW-a za svernoamerički region Hajnrić J. Vebken.

Nemačka kompanija će samo na američkom tržištu potrošiti ukupno 16,5 milijardi dolara kako bi sanirala štetu. Međutim, i dalje joj prete milijarde dolara potencijalnih kazni zbog kršenja američkog zakona o emisiji gasova, kao i troškovi mogućeg otkupa luksuznih vozila sa trolitarskim dizel motorima, navodi britanska agencija.

VW je priznao prošlog septembra da je u 11 miliona vozila isporučenih širom sveta ugradio piratski softver koji je prikazivao lažne vrednosti izduvnih gasova. Kompanija je u junu pristala da plati više od 15,3 milijarde dolara na ime otkupio preko 475 hiljada vozila isporučenih SAD.

Izvor: tanjug.rs

V.Vukajlović