Vujović: Struja će verovatno poskupeti od maja – Antić: Struja neće poskupeti od maja

Srbija

Uoči Nove godine ministar Antić je najavio da neće biti poskupljenja struje, međutim već prvog dana 2016. iz Vlade stižu drugačije informacije. Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da će cena struje verovatno da poskupi od maja ove godine, ukoliko okolnosti budu bile odgovarajuće. „Pretpostavljam da će struje poskupeti, ali dozvolimo nadležnim tela odlučuju. Ako se nešto promeni, pa cene struje padnu u drugim zemljama, ako padnu i cene sirovine i opreme, moguće je da postoji odstupanje od planova“, rekao je Vujović za B92.

Govoreći o ceni struje u kontekstu dogovora sa MMF-om, Vujović je rekao da je povećanje cene struje predviđeno u okviru plana za restrukturiranje EPS-a.“Prva inicijalna promena je stupila na snagu 1 septembra prošle godine, a efekti se već sada ostvaruju. U EPS-u se realizuje program, a struja je samo element“, rekao je on. Vujović je naveo da je moguće poskupljenje u maju stara dinamika koju je EPS imao pre 15 godina – da se na kraju grejne sezone, kad troškovi grejanja padnu, rešava pitanje cene. Cena će, kako je rekao, zavisiti i od stanja na tržištu, od cene energenata, investicionih potreba, sada i potreba restrukturiranja EPS. „Cilj je da se da se smanje tehnički gubici i da se naplata poveća do 90-95 odsto“, rekao je on. Na pitanje kakve su obaveze države prema MMF-u u ovoj godini, on je rekao da se minimalno menjaju u odnosu na ono što je dogovoreno 2015. godini.

„Memorandum je prošle godine predvideo ključne makroekonomske i makrofiskalne parametre i ključne parametre u realizaciji strukturnih reformi. Princip je takav da one mere koje dogovorimo, postoje makroekonomske i strukturne, ako neke ciljeve ne ostvarimo, onda to postaje uslov za sledeću reviziju. Primera radi, ako smo dobrovoljno rekli da ćemo nešto do kraja decembra da uradimo, i to ne uradimo, a razlozi nam nisu ubedljivi, to će u sledećem kvartalu postati obavezno“, objasnio je ministar.

Vesna Vukajlović

Izvor: wwwb92.net i www.rtv.rs