Vrnjačka banja dobija tri MHE

Srbija | Hidro

problemi-i-prepreke-izgradnja-male-hidroelektrane

U ponedeljak 22. decembra 2014. godine između opštine Vrnjačka banja i nemačke kompanije „EES Group“ potpisan je sporazum o izgradnji tri male hidroelektrane.

Direktor ispostave kompanije „EES Group“ u Ljubljani gospodin Boštjan Župančić izjavio je da će u opštini Vrnjačka banja biti izgrađeno tri MHE ukupne snage 26MW. Istakao je i da će se sa izgradnjom početi sledeće godine, dok je završetak realikzacije planiran za 2017. godinu. Takođe je dodao da je ukupna vrednost investicije oko 60 miliona evra, a samo vrednost radova iznosi oko 45 miliona evra.

Predsednik opštine Vrnjačka banja gospodin Bojan Đurović rekao je da će ova investicija obezbediti energetsku stabilnost opštini Vrnjačka banja. Prema njegovim rečima, 2,7 odsto od bruto proizvedene električne energije će ići lokalnoj samoupravi, a ovaj novac će biti uložen u nove investicije.

Ambasador Nemačke u Srbiji njegova ekselencija gospodin Hajnc Vilhelm istakao je da je Nemačka važan partner Srbije u oblasti energetike. Dodao je i da postoji mogućnost unapređenja sektora obnovljivih izvora energije u Srbiji, kao i razvoja sektora banjskog turizma.

MHE će bii izgrađene na Zapadnoj Moravi i to u Vrnjačkoj banji (snage 9MW), Novom Selu (snage 8MW) i Vranešima (snage 9MW). Investitor će biti u obavezi da izgradi ove objekte, koristi ih i upravlja njime.

Inače, kompanija „EES Group“ iz Nemačke ima u planu da do 2017. godine izgradi još 18 MHE čija bi ukupna vrednost trebalo da bude oko 29 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs