Vrhove Suve planine krase krda slobodnih konja

Foto-ilustracija: Unsplash (Rachel Lees)

Krda slobodnih konja glavna su atrakcija Suve planine na jugoistoku Srbije. Ima ih više od stotinu, ali ih je veoma teško videti, jer do pašnjaka na toj planini nema puteva. Iako ih mnogi zbog lepote i načina života zovu divljima, svi konji imaju vlasnike.

Vrhove i pašnjake Suve planine krase krda slobodnjih konja. Većina je rođena na planini i nikada nije potkovana i osedlana. Mnogi ih smatraju divljima, ali, njihovi vlasnici su meštani okolnih sela.

„Nekoliko godina oni opstaju tu i preko zime. I razmnožavaju se bez problema. I sami vidite kako izgledaju. Znači da njima tu prija sve to. Mi ih obilazimo uglavnom u letnjim mesecima. Dajemo im so, malo ih krmimo, a ostalo sami se snalaze“, objašnjava Zoran Jovanović iz sela Kosmovac.

„To je stvarno prelepo videti konje u svom okruženju u njegovom prlepom okruženju, gde je slobodan i gde može da ide, pase i trči. Stvarno su divna stvorenja“, kaže Miodrag Trajković iz Semče.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonas Vaitkevičius)

Suva planina, kažu meštani, u potpunosti opravdava svoj naziv. Tokom sušnih meseci Rakoš česma jedini je izvor stalne pijaće vode na planini. Zbog toga sva stoka iz kraja ovde dolazi na pojilo. Ali, i ljudi je sve manje na Suvoj planini.

„Lepo je, ali nema naroda. Jedino stado je tu na Suvoj planini. Bilo je nekad oko pet hiljada grla, sad nema. Ovde je bila mlekara, sada su ostali samo temelji“, navodi pastir Ljubiša Petković.

Zbog specifične klime i lepote reljefa, Jovan Cvijić nazvao je Suvu planinu „Alpi juga Srbije“. Malobrojni meštani kažu da je lepša i od Alpa, jer njene vrhove krase krda slobodnih konja.

Izvor: RTS