Vrbas od Vlade Švajcarske dobio donaciju za EE

Opština Vrbas dobila je od Vlade Švajcarske donaciju od milion i po švajcarskih franaka za projekte iz oblasti unapređenja energetske efikasnosti, pre svega u školama i predškolskim ustanovama. Vrbas nije slučajno odabran, jer opštinska Kancelarija za energetsku efikasnost već pet godina realizuje projekte iz ove oblasti.

„U našoj školi je iz dva navrata zamenjena komplet stolarija. Znači, PVC stolarija je postavljena i samim tim, od kad kontrolišemo naše račune i od kad kontrolišemo samu efikasnost uštede, primetili smo da je samo samo na osnovu toga, 10 odsto energije ušteđeno za ovih nekoliko godina“, rekla je Slavica Šestović, direktorka Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo“.

Samo za grejanje 90 javnih objekata, za koje je donacija i namenjena, godišnje se izdvaja 140 miliona dinara, što je 10 odsto ukupnog budžeta opštine, a plan je da se do 2020. godine ti troškovi smanje za 20 do čak 50 procenata. Na svim objektima izvršen je energetski pregled: izmerena je debljina zidova, površina prozora, broj grejnih i rasvetnih tela, a podaci su uneti u jedinstven informacioni sistem.

„Naša opština je energetsku politiku definisala strateškim dokumentom, to je Strategija razvoja energetike opštine Vrbas za period od 2012. do 2020. godine. Dakle, mi smo to usvojili još pre pet godina, iako to nije bila naša zakonska obaveza. Mi smo, prosto, to prepoznali kao primer dobre prakse u Evropskoj uniji i kao takvu smo je i primenili kod nas“, rekao je Goran Pejović iz Kancelarije za energetsku efikasnost.

Donacija od milion i po švajcarskih franaka omogućiće da u narednih godinu do dve budu završeni svi projekti unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima opštine Vrbas.

Izvor: rtv.rs

V.Vukajlović