Vranje ima u planu izgradnju geotermalne elektrane

Srbija | Geotermalna

9358m1_IMG_5758

Direktor kompanije „Betec Resources“ iz Beograda gospodin Zhao Jinshui danas je razgovarao sa gradonačelnikom Vranja gospodinom dr Slobodanom Milenkovićem i gradskim većnikom gospodinom Goranom Kostićem o realizaciji geotermalnih projekata u Vranjskoj Banji.

U okviru sastanka rečeno je da će geotermalna istraživanja biti obavljena na površini od 150 kvadratnih kilometara, a trebalo bi da počnu sredinom oktobra. U zavisnosti od analiza na području gradske opštine Vranjska Banja planirana je izgradnja geotermalne elektrane, koja bi trebalo da proizvodi do 20MW električne energije i 39MW toplotne energije na godišnjem nivou. Realizacija ovog projekta je u skladu sa svim propisima vezanim za zaštitu životne sredine. Uslediće pismo o namerama, a nakon toga biće potpisan Memorandum o saradnji i na kraju Ugovor.

Gospodin Milenković je ovom prilikom istakao da je grad Vranje spreman da pruži svu logističku podršku kompaniji „Betec Resources“, kao i da je zainteresovan za projekat toplifikacije Vranja, prvenstveno industrijskih objekata, u cilju uštede u proizvodnji.

izvor: vranje.org.rs

Sandra Jovićević