Volvo automobile u najvećoj kineskoj fabrici proizvodi koristeći isključivo čistu energiju!

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonas Junk)

Najveći proizvodni objekat automobila marke Volvo u Kini ozeleneo je nedavno svoj rad, okončavši uspešno energetsku tranziciju. Pogon u Čengduu sada crpi isključivo energiju iz obnovljivih izvora, čime se udeo čistih energenata u ukupnom kompanijskom energetskom miksu u proizvodnji  popeo na 80 odsto.

Volvo teži da postigne klimatsku neutralnost u proizvodnom sektoru do 2025. godine, a u čitavom lancu poslovanja do 2040. godine. Najnoviji korak u tom smeru su načinili potpisivanjem ugovora o snabdevanju električnom energijom za kinesku fabriku. Učešće energije zelenog porekla je prethodno iznosilo 70 odsto.

Pokrivanjem elektroenergetskih potreba postrojenja zahvaljujući energiji vode (65 odsto), vetra, sunca i drugih OIE u potpunosti, godišnje emisije ugljen-dioksida biće smanjene za 11.000 tona.

„Naša ambicija jeste da neutrališemo svoj ugljenični otisak kroz konkretne, opipljive akcije“, objasnio je Havijer Varela zadužen za industrijske operacije i kvalitet i dodao da je poduhvat u Kini značajno postignuće kojim je Volvo istakao svoju posvećenost održivosti.

Svi evropski proizvodni objekti još od 2008. godine koriste samo struju iz čistih resursa, a prvi pogon u okviru kompanijske mreže koji je dostigao apsolutnu klimatsku neutralnost se nalazi u gradiću Ševde u Švedskoj. U Belgiji, u fabrici u Gentu, je 2018. godine postavljeno 15 hiljada solarnih panela, što je prvi veliki projekat za upotrebu sunčeve energije u kompaniji Volvo.

Pored proizvodnje, transformiše se i prodaja. Volvo namerava da do 2025. godine polovina prodatih automobila globalno budu oni na električni pogon, a ostatak – hibridi.

Plan kompanije seže i dalje od smanjenja zagađenja vazduha i elektrifikacije saobraćaja – pomoću reciklaže i ponovnog korišćenja materijala, Volvo usvaja postulate cirkularne ekonomije.

Jelena Kozbašić