Vojvođanski vinari posetili Sajam vina u Veroni

Vesti | Srbija

Privredna komora Vojvodine (PKV) predvodila ovog meseca privrednu delegaciju od ukupno 30 vojvođanskih vinara i predstavnika akademskih institucija u dvodnevnu studijsku posetu jednom od najvećih sajmova posvećenih vinskom sektoru u Evropi –  Sajmu vina „VINITALY“  u Veroni, u Italiji.

Na ovogodišnjem, 52. Sajmu vina po redu, bilo je 4.380 izlagača iz 36 zemalja, što predstavlja 130 izlagača više u odnosu na prethodnu godinu. Sajam je posetilo 128.000 posetilaca iz 143 zemlje, 32.000 akreditovanih kupaca sa trendom povećanja i to iz Amerike, Kine, Švedske, Finske, Norveške, Danske, Holandije, Poljske i ove godine, čak trostruko više iz Izraela.

Foto: PKV

Ponuda na sajmu je bila integrisana i proširena sa kvalitetno agro-prehrambenim programom i „Enoliteha“, događaja koji se fokusira na dodatke i tehnologije za proizvodnju maslinovog ulja i vina.

Vojvođansku delegaciju, koju su predvodile Slavica Hajder, sekretar Udruženja usluga PKV i Dragica Samardžić, viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV, dočekao je i pozdravio Matjaž Žigon,  predstavnik Sajma Verona za Alpe – Adria region, koji je izrazio nadu da će vinari iz Srbije nastupati i kao izlagači na Sajmu vina 2019. godine.

– Sajam je potvrdio svoju predanost poslovanju i promociji sveta vina, a veoma je značajan sa aspekta prisustva profesionalaca i ostvarenih bilateralnih razgovora na međunarodnom nivou, sa odabranim i akreditovanim kupcima koji dolaze iz celog sveta. Naši vinari su imali priliku da se upoznaju sa načinom predstavljanja drugih zemalja, kao i da degustiraju vina kako bi uporedili kvalitet svojih sa vinima iz celog sveta. Mišljenja smo da Srbija i Vojvodina imaju potencijal kako u smislu kvaliteta vina tako i količini za predstavljanje na ovom značajnom sajmu vina u Evropi – istakla je Samardžić.

Ona je dodala da je ovom studijskom posetom, PKV nastavila svoje aktivnosti povezivanja privrednih subjekata u regionu. Vojvođanska delegacija posetila je takođe i   najstariju i najveću vinogradarsku zadrugu u Sloveniji „Klet Brda“ u Goriškim Brdima u Sloveniji.

Vinogradarska zadruga u Goriškim Brdima osnovana je  1957. godine i još do danas je 100 odstou  vlasništvu goriških vinogradara, a 400 porodičnih vinogradara obrađuje oko 1000 hektara vinograda. Godišnje zajedno proizvedu oko 6-8 miliona litara vina, a sa zalihama u podrumima se skladišti oko 17 miliona litara vina. Preko 40 odsto proizvedenog vina prodaju na tržištima Amerike, Kanade, Japana, Kine i Evropske unije, a ostatak proizvodnje prodaju na domaćem tržištu. Članovi zadruge mogu biti svi zainteresovani proizvođači grožđa bez obzira na količinu vinograda koji obrađuju.

– Posetom ovoj zadruzi naši vinogradari i vinari imali su priliku da se upoznaju sa svim benefitima koje udruživanje donosi svim zadrugarima. Pored toga, veoma je značajno da članovi zadruge mogu da budu svi proizvođači grožđa bez obzira na površine vinograda što može biti dobar primer za naše neregistrovane male proizvođače koji su prisutni u velikom broju – naglasila je Samardžić.

Prilikom boravka u Sloveniji, delegacija je posetila i porodičnu turističku farmu „Arkade“ u selu Črniče gde su se upoznali sa ponudom ove farme koja kroz svoj turistički proizvod plasira sopstvenu proizvodnju i preradu domaćih proizvoda od mesa, voća i povrća, kao i vino proizvedeno u sopstvenim vinogradima. Imanje se prostire na površini od 40 hektara. Porodica Cigoj svoj brend gradi na proizvodnji domaćih proizvoda koje plasira u sopstvenom restoranu, a gostima je na raspolaganju i smeštaj u sobama i apartmanima.

– Ovo je bio primer dobre prakse kako se kroz turističku uslugu mogu plasirati domaći proizvodi vrhunskog kvaliteta – rekla je Samardžić.