Vodovodna infrastruktura u Sarajevu zapuštena, ulaganja nedovoljna

Udruženje građana „Eko akcija“, građanska inicijativa „Borba za život“ i organizacija „Jedan grad, jedna borba“ okupili su sinoć građane na javnoj raspravi o problemima u snabdevanju Sarajeva vodom.

Anes Podić iz Udruženja građana „Eko akcija“ kazao je novinarima pre skupa da je vodovodna infrastruktura u Sarajevu zapuštena, a ulaganja u tom pravcu nedovoljna. Zbog toga, kaže, grad ima neredovno snabdevanje vodom.

Na mnogim mestima vodovodna infrastruktura je oštećena, a posledica toga je nedovoljna količina vode u sistemu i redukcija – kazao je.

Podić naglašava da bi Kanton Sarajevo, kao najbogatija lokalna zajednica u BiH, trebalo da nađe dovoljno novca (mimo kredita) za popravku vodovodne infrastrukture.

Po njegovim rečima, redukcija vode i pad pritiska u cevima predstavlja i potencijalni zdravstveni rizik za stanovništvo.

Organizatori su sinoć novinarima kazali da se, na drugu građansku javnu raspravu o snabdevanju Sarajeva vodom nisu odazvali predstavnici kantonalnih institucija nadležnih za snabdevanje grada vodom, iako su bili pozvani.

Izvor: fena.ba

Vesna Vukajlović