Vodeni cvet proglašen insektom 2021. godine

Vesti | Svet

Foto: Pexels

Međunarodna grupa entomologa izabrala je u petak Vodeni cvet za insekta 2021. godine, ali on neće dugo uživati u svojih 15 minuta slave.

Insekt, čije je naučno ime Ephemeroptera, samo nekoliko dana da leti, pari se i polaže nova jaja.

„Ono što čini jedinstvenim ove insekte je njihov životni ciklus koji traje samo nekoliko dana: od jajašca položenog u vodu do insekta sposobnog za let i parenje“, rekao je Tomas Šmit, predsednik komisije naučnika i istraživača iz institucija i organizacija za zaštitu iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Vodeni cvetovi postoje oko 355 miliona godina i danas oko 140 vrsta živi u centralnoj Evropi, navela je komisija.

Uprkos njihovom kratkom životu kao odraslih jedinki, njihov razvojni ciklus je prilično dug.

Ženke insekta između maja i septembra polažu hiljade jaja u vodu, koja potom padaju na dno i iz njih se za nekoliko dana izleže larva.

Larve rastu nekoliko dana i na kraju dobiju škrge, a zakopane na dnu reka razvijaju se od jedne do tri godine.

„Ubrzo pre prelaska iz vodenog u kopneni život, stvara se sloj vazduha između stare i nove kože odraslih larvi“, rekao je Šmit, koji je direktor nemačkog entomološkog instituta Zenkenberg u Minhenbergu, istočno od Berlina.

Smanjivanjem svoje specifične težine, larva se diže do vodene površine, a kad tamo stigne, koža larve puca i za nekoliko sekundi izleće insekt.

Bez delova usta i funkcionalnih creva, potpuno razvijeni insekt ima samo nekoliko dana za parenje i polaganje jaja pre nego što ugine.

Komisija svake godine, počev od 1999. bira po jednog jedinstvenog insekta kako bi „ljudima približila retke vrste“.

Energetski portal