Vodeće evropske banke osmislile nove zelene hipoteke

Foto: pixabay

Ukupno 37 glavnih evropskih banaka su udružile snage da pokrenu novu pilotsku šemu za nove ugovore o energetski efikasnim hipotekama. Prema takvim šemama kupci mogu dobiti snižene kamatne stope na svojim hipotekama za zelenije i energetski efikasnije kuće.

Banke koje uključuju BNP Paribas, ING Banku, Nordea Banku i Societe Generale će oprobati nove kriterijume za hipoteke za energetsku efikasnost. Ove kriterijume razvilo je Veće za zelenu gradnju (GBC) u mreži EuropeGBC.

Oni će u naredne dve godine preispitati kako se to može primeniti na svojim preduzećima koja su pod hipotekom kako bi konačno uspostavili nove generacije hipotekarnih proizvoda koji će potrošačima pomoći da smanje potrošnju energije.

Tem Vils, izvršni direktor WorldGBC-a izjavio je: „Posvećenost vodećih evropskih banaka ovim probnim programom dokazuje da je zelena gradnja postala mejnstrim. Mreža WorldGBC Europe je razvila kriterijume energetskih performansi za nove zgrade i renoviranja kako bi pomogla u postavljanju doslednog tržišnog standarda za banke koje izdaju zelene hipoteke. Radujemo se što će se vremenom razviti standard koji će podržati zajednicu investitora u rešavanju problema prouzrokovanih klimatskim promenama.“

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews.com