Aqua – jahta budućnosti

Mobilnost

Foto: Facebook (screenshot)

Danska kompanija za dizajn jahti „Sinot“ otkrila je novi model luskuzne jahte koja se apsolutno uklapa u potrebu za ekološki odgovornim konceptom. Saradnjom kompanije „Sinot“ i „Lateral Naval Architects“ stvorena je „Aqua“.

Duga 112 metara, sa pogonom na tečni vodonik i sa tehnologijom gorivnih ćelija obećava da će jedina emisija koju bude pravila biti njeno ime – voda. Tečni vodonik se pretvara u električnu energiju pomoću gorivnih ćelija sa membranom za protonsku razmenu.

Upravo je to bila najzahtevnija misija za preduzetnike, ali nisu zanemarili ni dizajn. U pitanju je jahta luksuznog i modernog izgleda na kojoj će gosti imati heliodrom, ogroman bazen, usluge spa tretmana, hidromasaže, prostor za vežbanje joge, kao i posebno izdvojenu palubu za plažu u blizini linije vode.  Sve to će se rasprostirati na ukupno 5 paluba kojima će brod raspolagati.

Bilo je potrebno 5 meseci za osmišljavanje koncepta odgovarajućeg dizajna za ovaj luksuzni ekološki izum. Krupan iskorak u sektoru plovnih vozila predstavlja ovakav moderan dizajn koji neće doprinositi zagađenju okoline.

Detalji o dizajnu otkriveni su ovog septembra u Monaku na Sajmu jahti.

Ipak, napomenuto je da ovaj pionirski projekat superjahti budućnosti trenutno postoji samo kao koncept i da još uvek nije u planu njegova realizacija.