Voda iz javnih bunara u Novom Sadu mikrobiološki neispravna

Vesti | Srbija

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kvalitet vazduha i vode za piće iz vodovoda ispunjavaju normative, što nije slučaj sa vodom iz javnih bunara.

Foto: pixabay

Respiratorne zarazne bolesti najčešća su oboljenja u ovom periodu, dok je u grupi crevnih bolesti prijavljeno dva puta više obolelih, u odnosu na isti period prošle godine.

Ispravnost vode za piće, kontroliše se svakog meseca, a s obzirom na to da je u više od 90 odsto uzoraka voda iz česme ispravna, nema razloga za zabrinutost.

Kod vode iz bunara i dalje se uočava mikrobiološka neispravnost, dok kvalitet vazduha u Novom Sadu ispunjava normative, kažu iz Instituta za Javno zdravlje Vojvodine.

„Voda sa javnih bunara koja se kontroliše svakog meseca i čije podatke možete videti na sajtu našeg Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pokazuje i dalje mikrobiološku neispravnost na mernom mestu u Petrovaradinu, dok na ostalim mestima postoje skakanja koja negde omogućavaju, a negde ne upotrebu javnih bunara“, kaže prof. dr Sanja Bjelović, lekar specijalista higijene.

U proteklih mesec dana u Vojvodini registrovano je dva puta manje slučajeva zaraznih bolesti, u odnosu na prethodni izveštajni period.

Institut za javno zdravlje Vojvodine i u narednom periodu nastavlja svoje aktivnosti.

Posebna pažnja biće posvećena obeležavanju 22. aprila, Dana planete Zemlje.

Izvor: RTV

Milisav Pajević