VMA dobija energetski efikasnu zgradu do kraja 2021. godine

Vesti | Srbija

Foto: Vlada Republike Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović održali su danas sastanak Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji „Projekta izgradnje objekata energetske efikasnosti na Vojnomedicinskoj akademiji“.

Na sastanku je bilo reči o trenutnom preseku i stanju projekta, kao i narednim koracima u vezi sa izradom nedostajuće projektne dokumentacije i finalizaciji finansijskih ugovora.

Stefanović je istakao da je reč o projektu od kapitalnog značaja, te da su Ministarstvo odbrane i VMA spremni da urade sve što je do ovih institucija, ali i da pruže podršku ostalim partnerima u sistemu kako bi što brže i efikasnije realizovali projekat.

On je objasnio da je Ministartsvo rudarstva i energetike ključni implementator projekta, dok je VMA, kao ustanova svetskog glasa u kojoj decenijama nije bilo značajnije investicije, korisnik.

Mihajlović je, podsetivši na to da je VMA izgrađena 1981. godine, istakla da je, uprkos dobrom održavanju i trenutnom stanju, potrebna rekonstrukcija tehničkih sistema i instalacija, energetska sanacija termičkog omotača i rekonstrukcija kotlarnice i toplovoda, koja mora biti gotova do kraja 2021. godine.

Naš zajednički cilj jeste da ubrzamo aktivnosti i paralelno realizujemo različite faze, objasnila je ona i podvukla da će se ovim projektom uštedeti minimum 30 odsto potrošene energije.

Procenjena vrednost prve faze projekta je 100 miliona evra, a plan je da se finansira iz zajma Nemačke razvojne banke (KfW), donacije WBIF fonda i IPA sredstava.

Sastanku su prisustvovali i ostali članovi Radne grupe – predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja, Nemačke razvojne banke (KfW) i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Izvor: Vlada Republike Srbije