Vlasti italijanskog gradića Sambuke prodaju 12 stanova za po jedan evro!

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Gradonačelnik malog gradića na zapadnoj obali italijanskog ostrva Sicilija na prodaju daje stanove i kuće za cenu šoljice kafe, odnosno 1 evro.

Foto: Wikipedia/Miboesch

Zbog sve veće imigracije stanovništva u urbane sredine, vlasti grada Sambuke ovom neobičnom odlukom svoj grad žele da spasu od izumiranja, prenosi Novac.hr.

Naime, na prodaju se nudi 12 stanova koji su u oronulom stanju. Veličine nekretnina kreću se od 40 pa sve do 150 kvadratnih metara.

Iako ovo nije prvi put da jedan italijanski grad pomalo suludim ponudama mami strane ulagače, gradonačelnik Sambuke Đuzepe Kaciopo tvrdi kako nije reč o propagandi već o pravoj potrebi za novim investicijama.

Vlasti su do sada već prodale 10 stanova, a zainteresovani kupci najviše pristižu iz Švajcarske, Francuske, Španije, ali i ostalih delova sveta.

Naravno, u ovoj idiličnoj ponudi postoji jedna caka. Naime, novi se vlasnik prilikom kupovine mora obavezati da će u roku od tri godine u obnovu stana uložiti minimalno 15.000 evra (1.775.700 dinara). Plus, pre kupovine potrebno je položiti depozit od 5.000 evra koji će biti vraćen nakon obnove.

„Obećavamo da kupci neće biti razočarani“, rekao je gradonačelnik.

Inače, Sambuka se nalazi na zapadnoj strani Silicije u provinciji Agriđento. Smešten je u prirodnom rezervatu, a prema popisu stanovništva iz 2016. godine u tom gradiću živelo je 5.878 ljudi.

Izvor: Novac.hr