Vlada Crne Gore usvojila izveštaj u vezi sa OIE

GetImage.aspxJuče je održana 11. sednica Vlade Crne Gore. Između ostalog, usvojen je i Izveštaj o realizaciji Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, za period 2014. – 2015. godina.

Vlada je donela i Godišnji plan podnošenja zahteva za izdavanje energetskih dozvola u 2017. godini. U skladu sa obavezama koje proističu iz članstva u Energetskoj zajednici, Crna Gora se jasno opredelila za smanjenje uvoza električne energije, sigurnost snabdevanja i smanjenje emisije gasova sa efekatom staklene bašte.

U skladu s tim, kreirana je i politika podrške razvoju projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i postavljen nacionalni cilj da u 2020. godini dostigne udeo od 33% energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije.

Analizirajući podatke iz Izveštaja, Vlada je konstatovala da je Crna Gora skoro u potpunosti ostvarila postavljeni cilj i zaključila da treba obustavi prijem novih zahteva za izdavanje energetskih dozvola u ovoj godini, kao i da aktivnosti treba da usmeri  na obradu zahteva koji su već u proceduri.

Izvor: gov.me

V.Vukajlović