Vlada Srbije usvojila predlog Strategije razvoja energetike

Srbija

Vlada SrbijeNa jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojen je predlog Strategije razvoja energetike do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine.

U Nacrtu ove strategije procenjeno je da Srbija ima velike potencijale u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da treba više da se oslanja na takozvanu „zelenu” energiju. Korišćenjem energije iz obnovljivih izvora značajno će se smanjiti zagađenost zemljišta, vode i vazduha, kao i emisija štetnih gasova.

Prema Nacrtu Strategije Razvoja Energetike Republike Srbije za period do 2025. godine sa projekcijom do 2030. godine strateški razvoj energetike zasnovan je na uspostavljaju balansa između proizvodnje energije iz dostupnih izvora, potrošnje energije sa tržišnim i socijalno održivim karakterom, i efikasnije proizvodnje i korišćenja što „čistije“ energije iz obnovljivih izvora. Drugim rečima, efikasnijom proizvodnjom energije iz dostupnih i obnovljivih izvora, sa planiranim i isplativim plasmanom, moguće je uspostaviti održivi energetski sistem i smanjiti energetsku zavisnost Srbije. S druge strane, strateški pristup energetici je put smanjenja ekoloških pretnji i ekonomskih troškova.

U cilju razvoja energetskog sistema planirana je izgradnja elektroenergetskih sistema, izgradnja sistema daljinskog grejanja, učešće energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije od 27%, otvaranje novih površinskih kopova za proizvodnju uglja, ublažavanje uvozne zavisnosti od nafte, izgradnja gasovodne infrastrukture za proizvodnju prirodnog gasa, uz efikasnije korišćenje energije širokog spektra primene.

Predlog strategije razvoja energetike do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine u narednom periodu razmatraće i Narodna Skupština Republike Srbije.

Energetski Portal
Foto: Tanjug