Vlada Srbije usvojila izmene Zakona o planiranju i izgradnji

Vesti

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, čime će se stvoriti uslovi za bržu i efikasniju realizaciju infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Srbiju, pre svega u fazi pripreme za izgradnju novih auto-puteva i modernizaciju pruga.

Foto: Vlada Republike Srbije

Predložene izmene zakona omogućiće da se rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i otklanjanje problema na koje se naiđe u procesu eksproprijacije, koji je dugotrajan za linijske infrastrukturne objekte (puteve, pruge), odvija uporedo sa izvođenjem radova.

Na taj način će se omogućiti brže izdavanje građevinske dozvole, ne narušavajući prava vlasnika nepokretnosti koja su predmet eksproprijacije.

Usvajanje izmena zakona značajno je zbog ubrzavanja realizacije projekata iz novog investicionog ciklusa, čija je ukupna vrednost veća od pet milijardi evra.

Novi investicioni ciklus, između ostalog, obuhvata projekte u drumskom i železničkom saobraćaju kao što su: izgradnja auto-puta Preljina–Požega, Moravskog koridora (auto-put Pojate–Preljina), auto-puta Beograd–Sarajevo, auto-puta i brze saobraćajnice Ruma–Šabac–Loznica, kao i izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta i rekonstrukcija pruge Niš–Dimitrovgrad.

Milisav Pajević