Vlada Srbije izdvaja 12 miliona evra za izgradnju NTP u Кragujevcu

Vesti | Srbija

Foto: Wikipedia/Струјајое

Jedna od kapitalnih investicija u Кragujevcu je izgradnja Naučno-tehnološkog parka.

Pored Beograda, Niša, Novog Sada i Čačka, izgradnja naučno-tehnološkog parka planirana je i u Кragujevcu.

Izgradnja parka previđena je u Sobovici, a za ovu kapitalnu investiciju Vlada Republike Srbije izdvojila je 12 miliona evra.

Cilj izgradnje Naučno-tehnološkog parka je povezivanje kragujevačkog Univerziteta sa privredom.

Ideja je da se kroz Naučno-tehnološki park na jednom mestu objedine nauka i privreda, pa je za lokaciju izabrana Sobovica, gde se nalazi „Majnd grupa“ kompanije Milanović, ali i zato što se na tom mestu nalaze i pogoni nemačkog „Simensa“.

Rektor Univerziteta u Кragujevcu, prof. dr Nenad Filipović navodi da će izgradnja petog naučno-tehnološkog parka biti od velikog značaja za Univerzitet, jer se otvara nova mogućnost za zapošljavanje mladih obrazovanih kadrova u velikim kompanijama.

Za izgradnju Naučno-tehnološkog parka obezbeđeno je 12 miliona evra, ali su potrebna i dodatna ulaganja za kupovinu neophodne opreme.

Foto-ilustracija: Unsplash (Science in HD)

Od velikog je značaja činjenica da je uspostavljena dobra saradnja Univerziteta sa kompanijama i privredom koja će, takođe, učestvovati u nabavci opreme.

Industrija u Кragujevcu bazirana je na savremenim tehnologijama.

Razvoj auto-komponentistike i proizvodnja vagona imaju primat u industrijskoj proizvodnji u Кragujevcu, ali i u ovom delu regiona.

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka uticaće i na razvoj naučno-istraživačkog rada u oblasti prirodnih nauka, mašinstva, elektrotehnike, hemijskih analiza i ostalih oblasti koje su vezane za prirodne i tehničko-tehnološke nauke.

Izvor: RTK