Vlada RH usvojila uredbu kojom je sprečeno poskupljenje električne energije

Region

mid_586505f905bc1Vlada RH je na jučerašnjoj sednici usvojila Predlog Uredbe o izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji kojom je sprečeno poskupljenje električne energije.

„Ovo je prvi korak u rešavanju problematike vezano uz naknade za obnovljive izvore energije te njime sprečavamo udar na standard građana“ – obrazložio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Uredbom se odgađa stupanje na snagu odredbi Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji prema kojem od 1. januara 2017. godine prestaje obveza snabdevača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operator tržišta električne energije otkupljuje od povlašćenih proizvođača te bi se umesto toga ta električna energija prodavala na tržištu.

S obzirom na to da u prethodnom razdoblju nisu doneseni potrebni propisi niti je tržište pripremljeno, to bi dovelo bi do povećanja naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, a koju plaćaju kupci. Zato se ovim Predlogom Uredbe predlaže odgađanje roka za stupanje na snagu tih odredbi do 1. januara 2018. godine.

Ministar Dobrović je istakao kako će se u narednom razdoblju pripremiti i doneti dugoročno rešenje.

Izvor: mzoip.hr

V.V.