Vlada FBiH će razmotriti smanjenje naknada za velike sisteme koji su u vezi sa obnovljivim izvorima energije

Vesti | Region

 

Foto: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine voljna je da se uključi u rešavanje problematike kompanije Aluminij d.d. Mostar onoliko koliko ona može.

To su na pres-konferenciji nakon sednice Vlade, na kojoj su problemi ove kompanije bili glavna tačka dnevnog reda, poručili federalni premijer Fadil Novalić i zamenica premijera i federalna ministarka finansija Jelka Milićević, napominjući da je Vlada suvlasnik, odnosno vlasnik 44 posto u ovoj kompaniji.

Budući da je Vlada Hrvatske suvlasnik s 12 posto udela, iz Vlade Federacije BiH očekuju da se i ta strana uključi u problem.

– Vlada FBiH neće dozvoliti da fabrika bude zatvorena, nastojaćemo da bude zadržan „topli režim“ i da uđemo u rešavanje ovog problema – reči su premijera Novalića.

Kako je na pres-konferenciji izjavio ministar industrije, energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić, Vlada je, prihvatajući informaciju o stanju u kompaniji, na sednici donela nekoliko zaključaka.

Prvi je da će od Nadzornog odbora i uprave Aluminij d.d. Mostar biti odmah zatražen predlog finansijske konsolidacije preduzeća, što uključuje i planove maksimalnih ušteda.

Naredni zaključak je da u roku od 30 dana treba provesti sveobuhvatnu reviziju o tome šta se sve u toj kompaniji dešavalo pa je dospela u velike teškoće. Poznato je da su je pogodile dve nesreće – da cena aluminijuma pada, a struje raste.

Treba izvršiti i kontrolu ugovora na relaciji dobavljač – kupac, zaključila je Vlada FBiH.

Vlada FBiH je prihvatila inicijativu da iz tekuće rezerve za potrebe revizije i ostalih troškova bude izdvojeno 1.100.000 KM.

Nakon nalaza revizije, Vlada će odlučivati o tome šta ona može činiti dalje, a akcent treba da bude na tome da se Aluminij d.d. Mostar osigura kontinuirano snabdevanje strujom, odnosno podizanje proizvodnje na puni kapacitet.

Uz već postojeći reprogram dugovanja za struju, treba napraviti dodatni reprogram, zaključeno je takođe na sednici
Od Nadzornog odbora i uprave će biti zatraženo i da u roku od sedam dana dostave Vladi plan i program prebacivanja na takozvani „topli režim„.

Resorno federalno ministarstvo u naredne dve sedmice treba analizirati postojeći zakonski okvir u FBiH s ciljem razmatranja mogućnosti za smanjenje naknada koje za velike sisteme, kao što je Aluminij d.d. Mostar, važe u vezi s obnovljivim izvorima energije.

Milisav Pajević