Vlada Crne Gore stavila tačku na izgradnju MHE

Vesti | Region

Foto gov.me

Vlada Zdravka Krivokapića je usvojila Informaciju o realizaciji projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, iz nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U tom kontekstu, Vlada je dala saglasnost da se prekine postupak odobravanja izgradnje objekta male hidroelektrane MHE „Slatina“ na vodotoku Slatina u opštini Kolašin, kao i budućih novih malih hidroelektrana, do okončanja postupaka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji za male hidroelektrane od strane radne grupe Ministarstva kapitalnih investicija.

Poznato je da pomenutu hidroelektranu gradi firma BB „Hidro“ koja je u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsednika Crne Gore i lidera DPS Mila Đukanovića.

URA: Stopirali smo gradnju MHE, pokazujemo da vodimo računa o datim obećanjima

Građanski pokret URA svojim delovanjem i participacijom u novoj Vladi pokazuje da vodi računa o datim obećanjima i radi na zelenim politikama koje je utkala u svoja programska načela članstvom u Zelenim Evrope, saopštili su danas iz te partije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

“Ono što smo predstavili u predizbornoj kampanji građanima a tiče se deklaracije o zabrani gradnje MHE na crnogorskim vodotocima sprovodimo u delo. Za kratko vreme, od nekih nepunih radnih mesec dana Vlade, mi smo uspeli da zaustavimo dalju gradnju MHE na crnogorskim vodotocima i to je velika satisfakcija za nas”, rekli su iz URA.

Kako MHE “Slatina” gradi već pomenuta firma BB „Hidro“ u pokretu kažu kako na ovaj način „raskidaju praksu krčenja najvažnih resursa ove države koji idu u džepove najbližih rođaka aktuelnog predsednika države i da su tek počeli sa tim procesom“.

„Građane u ostvarenju svih svojih politika molimo za strpljenje jer je za realizciju mnogih projekata potrebno znatno više od mesec dana participacije u vlasti”, zaključili su iz URA.

Energetski portal