Vlada Crne Gore raskinula sedam ugovora za izgradnju MHE

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Crna Gora odlučno se bori protiv izgradnje malih hidroelektrana. Raskinuto je sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja MHE na vodotocima ove zemlje.

Kako navode iz Ministarstva kapitalnih investicija, raskinuti su ugovori o izgradnji malih hidroelektrana na vodotocima Đuričke reke u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića reci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na reci Raštak bila je predviđena izgradnja dve MHE, za koju su bila potpisana i dva ugovora o koncesiji.

„Stihijsko planiranje izgradnje mini hidroelektran negativno će se odraziti na sve građane, budući da je do sada podneto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Prema pisanju RTCG, Koalicija za održivi razvoj (KOR) podržava Vladu u tome da oslobodi reke iz cevi, ali ih poziva da preispitaju odgovornosti službenika koji su izdavali dozvole za izgradnju MHE.

Podsetimo, Vlada Crne Gore, na devetoj sednici, je donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu i uslovima dodele koncesija za istraživanje vodotoka i tehno-ekonomsko korišćenje vodnog energetskog potencijala za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama.

Svetska organizacija za zaštitu prirode pokrenula je kampanju protiv izgradnje MHE na Balkanu. Kako se navodi na sajtu ove organizacije naš region je dom poslednjim rekama slobodnog toka u Evropi.

Podsticaji proizvođačima električne energije iz malih hidroelektrana predstavljaju glavni razlog zašto je širom Zapadnog Balkana planirano oko 2.700 MHE. Ukoliko do toga dođe, stotine rečnih tokova biće uništeno, a trajno izgubljeno 5.000 kilometara netaknutih reka.

Energetski portal