Više od 3 miliona evra namenjeno razvoju elektromobilnosti u Hrvatskoj!

Vesti | Mobilnost | Region

Foto: Energetski portal

Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Hrvatske je danas, 8. maja 2019. godine, objavio Javni poziv za sufinansiranje postavljanja punjača za elektromobile u vrednosti od 5,8 miliona kuna (oko 782 hiljade evra) koji je dostupan na sledećem linku: http://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni_javni_pozivi_i_natjecaji/.

Ovo predstavlja samo deo niza aktivnosti koje država sprovodi s ciljem transformacije saobraćaja u čišću i energetski efikasnu celinu kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine štetnim gasovima i bukom.

Početkom aprila, isti fond je izdvojio 17 miliona kuna (gotovo 2,3 miliona evra) za sufinansiranje kupovine prevoznih sredstava na električni pogon.

Foto: Energetski portal

Godinu dana ranije, Fond je dodelio 12 miliona kuna (oko 1,6 miliona evra), zahvaljujući kojima je hrvatski vozni park bio proširen sa oko 400 električnih automobila, motocikala i bicikala, kao i plug-in hibrida.

Hrvati su itekako zainteresovani da se „voze na struju“ što dokazuje i podatak da je u prvih sat vremena ovogodišnjeg javnog poziva stiglo više od 300 prijava.

„Ovakav interes građana je očekivan i smatram da daje pozitivnu sliku o tome koliko smo upoznati sa električnim vozilima i spremni za njihovu primenu“, izjavio je tom prilikom direktor Fonda Dubravko Ponoš, dodavši da su to mali koraci kojima se polako ali sigurno menja saobraćajni sektor u Hrvatskoj u kojoj je prosečno privatno vozilo staro čak 13 godina.

Ipak, kako bi elektrifikacija saobraćaja kojoj se teži bila u potpunosti realizovan, neophodna je i prateća infrastruktura za punjenje. Ponoš je prošlog meseca najavio da će radi bolje organizacije njegov fond određena sredstva nameniti i projektima postavljanja punjača za elektromobile.

Kompanije, preduzetnici, jedinice lokalne i regionalne samouprave i neprofitne organizacije, s izuzetkom udruženja i zadruga, u okviru novog javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, imaju priliku da dobiju do 40 odsto opravdanih troškova projekta postavljanja punjača, odnosno do 200 hiljada kuna (oko 27 hiljada evra). Pravo za sufinansiranje ostvaruju punjači minimalne ukupne snage 50 kW DC ili 22 kW AC.

Pročitajte više:

Tehničke karakteristike nisu strogo definisane pozivom, već je on otvoren za raznovrsna rešenja u pogledu napona, snage, brzine punjenja, kao i lokacije punjača.

Foto: Energetski portal

Dostavljanje glavnog projekta od strane ovlašćenog inženjera, te pravosnažne građevinske dozvole ili odgovarajućeg dokumenta kojim se potvrđuje da ona nije potrebna predstavlja preduslov za dobijanje novca. Uz prijavni obrazac, podnositelji treba da dostave i svu ostalu dokumentaciju, preporučenom poštom ili lično na prijavnicu Fonda.

Nije moguće retroaktivno sufinansiranje za punjače postavljene pre 8. maja ove godine, a korisnici kojima budu odobrena sredstva imaće na raspolaganju 12 meseci da svoje projekte sprovedu u delo.

„U bliskoj budućnosti, punjači će biti sastavni deo građevinskih projekata i imaće ih svaka nova zgrada. Do tada je na nama da postojeći sistem što bolje prilagodimo kako bi tranzicija bila brža i uspešnija“, zaključio je Dubravko Ponoš.

Jelena Kozbašić