Više od 10 milijardi evra za projekte zaštite životne sredine do 2030. godine

Vise od 10 milijardi evra za životnu sredinu do 2030 godineU Privrednoj Komori Srbije juče je održan seminar „Mogućnosti finansiranja u oblasti životne sredine“ koji su organizovali Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Privredna Komora Srbije.

Specijalna savetnica PKS Dušanka Samardžić izjavila je da će biti potrebno oko 10,6 milijardi evra za projekte zaštite životne sredine i usklađivanje zakonodavstva u ovoj oblasti do 2030. godine.

Specijalni savetnik ministra za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine, gospođa Jovana Jarić rekla je da su potrebne velike promene u oblasti zaštite životne sredine, dok je gospođa Olja Stanić govorila o procesima pristupanja predstojećim projektima, fondovima, kreditnim linijama, dokumentaciji…

Ovom prilikom je rečeno da će se za period od 2014. do 2017. godine usvojiti nov budžet za investicije, dok će upravljanje projektima biti preneto na državne organe sa predstavništva Evropske unije. Prioritetni će biti projekti upravljanja medicinskim i veterinarskim otpadom, kao i tretman otpadnih voda i čvrstog gradskog otpada.

Prva lista projekata biće objavljena 20. marta, a svi projekti koji budu imali dobru tehničku dokumentaciju će biti prihvaćeni. Svake godine će postojati mogućnost za finansiranje ovakvih projekata koje će se sprovoditi prekograničnom saradnjom, bilateralnim putem ili kreditima međunarodnih finansijskih institucija, rečeno je na ovom seminaru.

S.J.
Foto: pks.rs