Više čiste struje i niže emisije CO2 – zahvaljujući mulju

Vesti | Svet | Goriva

Nakon više od pet godina izgradnje radovi na postrojenju za prečišćavanje vode u bečkoj opštini Zimering su završeni.

Postrojenje može samostalno da pokrije svoje potrebe za strujom i čak viškom da napaja mrežu.

Foto: Christian Houdek

Za čišćenje svih otpadnih voda u Beču postrojenje troši više od jedan odsto struje koju proizvodi najveći distributer „Wien Energie“. Novom metodom do koje su došli bečko preduzeće za prečišćavanje voda „Ebswien“ u saradnji sa Institutom za kvalitet vode i menadžment resursa, omogućena je najveća iskorišćenost energije. Kako to funkcioniše? Iz mulja se do određenog stepena crpi voda, a potom se ono zagreva na 38 stepeni Celzijusa. Potom se mulj stavlja u 30 metara visoke cisterne za razgradnju, gde se nalaze idealni uslovi za bakterije. Procesom truljenja nastaje gas koji se dve trećine sastoji od metana, koji je bogat energijom.

Mulj koji je istrulio povlači se iz cisterni i sagoreva. Nasuprot tome, dobijeni gas preko sistema filtera dospeva od cisterni sa gasom u toplane, gde se u motorima na gas sagoreva. Pri tom nastaje ne samo mehanička energija koja se pomoću generatora pretvara u električnu struju, već i toplota koja može da se koristi za grejanje i toplu vodu.

Sa ovako proizvedenom strujom ukupne potrebe postrojenja za prečišćavanje će biti pokrivene i čak će biti i viška proizvedene struje. Osim toga smanjuje se izbacivanje ekvivalenta ugljen-dioksida za 40.000 tona godišnje. Prva struja bi trebalo da se proizvede tokom jeseni 2020. godine. Od 2021. godine ovo postrojenje za prečišćavanje vode će se u potpunosti samo snabdevati strujom.

„Inteligentnom metodom i upotrebom moderne tehnologije proizvodi se više struje nego što se potroši“, kaže gradonačelnik Beča Mihael Ludvig. „Postrojenja za čišćenje otpadne vode koja su u drugim gradovima najveći komunalni potrošači struje, kod nas samostalno proizvode neophodnu struju. Dobijamo čistu struju i toplotu i smanjujemo emisiju ugljen-dioksida“, kaže član gradskog veća za ekologiju Uli Zima.

Izvor: Eurocomm-PR Beograd