VREDNA PREKOGRANIČNA SARADNJA: Gradi se biogasno i kogeneracijsko postrojenje u Somboru, a solarka u Vinkovcima

Foto: biogas.org.rs

U Vinkovcima je u sredu potpisan sporazum o partnerskim odnosima u sprovođenju projekta prekogranične saradnje vrednog više od 1,6 miliona evra, kojim je predviđena izgradnja 380 kW solarne elektrane na objektima Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, kao i kogeneracijskog postrojenja u Somboru na biogas proizveden pročišćivanje otpadnih voda.

Sporazum su potpisali predsednik Uprave Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković i Branimir Šimić s Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Nosilac projekta je Novosadski Univerzitet, a partneri sa srbijanske strane komunalno preduzeće Vodokanal iz Sombora i Fond Evropski poslovi Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Po rečima direktorke Agencije za investicije i razvoj Grada Vinkovaca Mirte Štrk, projektom će se izraditi tehnička dokumentacija za izgradnju biogasnog i kogeneracijskog postrojenja u Somboru i solarne elektrane u Vinkovcima i postavljeni preduslovi za realizaciju tih objekata, piše Energetika.ba.

– Omogućiće se i uspostavljanje pokretne laboratorije na osječkom Poljoprivrednom institutu i Novosadskom univerzitetu čiji će stručnjaci na terenu raditi na receptima za biogasna postrojenja kako bi pronašli najefikasniju smesu za proizvodnju biogasa u pročiščivači otpadnih voda komunalnih preduzeća – rekla je Štrk.

Foto-ilustracija: Pixabay

Po rečima predsednika Uprave Dražena Milinkovića, Vinkovački vodovod i kanalizacija postaviće u sklopu projekta 6 solarnih elektrana ukupne snage 380kW, vrednih više od 545.000 evra, na šest objekata: vodospremnik Lipovac (50kW), Vinkovce (140 kW) i Retkovcima (40 kW) i tri elektrane ukupnog izlaza 50kW na prečistačima otpadnih voda u Ivankovu, Cerni i Otoku.

Ova konstrukcija će obezbediti proizvodnju električne energije koja će pozitivno uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida i obezbediti proizvodnju dodatnih kilovati električne energije iz obnovljivih izvora energije koja će služiti za proizvodnju pijaće vode na području rada naše kompanije, rekao je Milinković.

– Poljoprivredni institut iz Osijeka zainteresovan je za nabavku mobilnog laboratorija u kojem bi mogli načiniti hemijsku analizu same mase i silaže kukuruza koji je u proizvodnji biogasa u nas zastupljen čak 70 posto“, objasnio je Branimir Šimić te dodao da će rezultati takvih analiza stručnjacima dati podatke o tome koje kombinacije biljnih masa i hibrida kukuruza daju najveću proizvodnju biogasa i energije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Projekat Exploatation of Different Energy sources for Green Energy Production – X-DEGREE finansira se nepovratno iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija. Od 127 prijavljenih projekata u sklopu tog programa, zajednički odbor za praćenje odabrala za finansiranje na osnovu prvog poziva 24 projekta vredna više od 18 miliona evra, a među njima je i projekat X-Degree.

Srpski partneri potpisali su sporazum o partnerskim odnosima prošle nedelje u Novom Sadu.