Veza prirode i kulture je neraskidiva

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je da su zaštita prirode i životne sredine neraskidivo povezane sa kulturom. Govoreći na okruglom stolu pod nazivom „Priroda i kultura – jedinstvena baština“ u Zadužbini „Dositej Obradović“ u Beogradu, on je naglasio da su ljudi neodvojivi deo prirode, a zaštita životne sredine deo kulture.

Ministar Trivan je dodao da moderna civilizacija u brojnim segmentima uništava prirodu i životnu sredinu. Iz tog začaranog kruga može se izaći samo ako, kao ljudi, budemo bolji nego što jesmo i ako vodimo računa o životnoj sredini i planeti na kojoj dnevno izumiru životinjske i biljne vrste, upozorio je ministar Trivan.

On je istakao da se globalno zagrevanje ne može zaustaviti, ali da se može usporiti. Najbolji, najjeftiniji i najefektniji način usporavanja klimatskih promena jeste pošumljavanje i to je nešto na čemu će Ministarstvo zaštite životne sredine intenzivno raditi, podvukao je ministar Trivan.

On je posebno naglasio da se Srbija, zajedno sa delom balkanskih zemalja, nalazi na jednom od 40 najznačajnijih područja na svetu u pogledu razvnovrsnosti biljnog i životinjskog sveta i na jednom od potencijalno najzdravijih područja. Zato moramo da sačuvamo i obnavljamo to što imamo. Priroda, kao deo kulture, predstavlja kiseonik, a ako ostanemo bez kiseonika, za nas neće biti nade, poručio je ministar Trivan.

Osnovna poruka ovog okruglog stola je skretanje pažnje javnosti na veliku vrednost prirodne i kulturne baštine koje određuju jedan narod i na činjenicu da je negovanje kulturne baštine jedan od najvažnijih zadataka, a očuvanje i obnavljanje prirode i negovanje životne sredine uslov opstanka. U diskusiji su učestovali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kao i brojni stručnjaci i čelnici institucija i ustanova koje se bave zaštitom životne sredine i kulturnog nasleđa.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević