Vetruške ponovo lete

 

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Nedavno je nakon oporavka uspešno vraćeno u prirodu 19 vetruški (Falco tinnunculus), u akciji koju su zajedno realizovali Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ZOO vrt Palić i JP “Palić-Ludaš“.

Pre puštanja, sve jedinke su prstenovane ornitološkim prstenovima.

Reč je o mladuncima koji su se izlegli ove godine, a koji su u periodu pre napuštanja gnezda ispali iz gnezda ili je gnezdo srušeno u vremenskim nepogodama.

Takođe, tu su bile i mlade ptice koje su, neiskusne u letu tokom prvog perioda života van gnezda, bivale na različite načine povređene i onemogućene da nastave normalan život.

Sve njih, po dospeću, pregledali su veterinari Prihvatilišta za divlje životinje palićkog Zoo vrta, a nakon toga su zbrinute, othranjene i lečene do trenutka kada je procenjeno da mogu da se vrate u prirodu.

Čitav događaj je bio zanimljiv i deci koja su boravila u prstenovačkom kampu udruženja „Riparia“ na Ludaškom jezeru, gde su vetruške puštane, jer su imali priliku da aktivno učestvuju u ovoj akciji.

Vetruška je jedna od tri vrste divljih ptica kojima je najčešće potrebno zbrinjavanje, bio da je reč o mladim jedinkama koje još ne mogu da lete, a koje iz raznih razloga ne mogu da budu vraćene u gnezdo, ili o odraslim pticama koje su povređene, kaže Ilija Miljković, šef Tima za zbrinjavanje divljih životinja u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

On navodi da su u ovom periodu godine posebno brojne aktivnosti na zbrinjavanju belih roda, a takođe i sova utina.

Milisav Pajević